Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Podarowaliśmy serce na gwiazdkę

serce_2013_4W tym roku już po raz 11. obdarowaliśmy prezentami świątecznymi dzieci z ubogich rodzin w naszej archidiecezji. W dniach od 2 do 12 grudnia 2013 roku, dzięki kilkudziesięciu wolontariuszom, którzy wcielili się w role Świętego Mikołaja i Anioła, łódzka Caritas dostarczyła prezenty bezpośrednio do domów 1200 dzieci w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Zgierzu, Łasku i Pabianicach. Oprócz podarunku dla najmłodszych pociech, Mikołaj przyniósł każdej rodzinie paczkę z artykułymi spożywczymi, kosmetycznymi i chemicznymi. W tym roku serce na gwiazdkę podarowało dzieciom ponad 40 przedsiębiorców i instytucji.

Caritas poszukuje szkoleniowca "Pomoc kucharza"

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko trenera prowadzącego szkolenie: „Pomoc kucharza”. Do osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie: przygotowanie konspektu, poprowadzenie 60 h szkolenia (1 h to 45 min) dla 10 osobowej grupy, napisanie raportu poszkoleniowego. Szkolenie powinno składać się zarówno z części teoretycznej jak i praktycznej.

Caritas poszukuje szkoleniowców z obsługi koparkoładowarki

W związku z realizacją projektu  „Akademia życia 3” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do złożenia oferty na realizację zamówienia polegającego na przygotowaniu i przeprowadzeniu szkolenia pt. „Operator koparkoładowarki klasy III” dla 10 uczestników.

Łódzcy klerycy oddają krew

kropla_krwi_2013_1Alumni Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi oddadzą krew. Akcja, zorganizowana przez Kleryckie Koło Caritas odbędzie się 14 grudnia. Wyższe Seminarium Duchowne włącza się w ogólnopolską akcję Caritas "Znajdź czas! Podaruj kroplę miłości". "Oddawanie krwi to szlachetny gest uczyniony drugiemu człowiekowi. Jest to dar życia ofiarowany chorym i potrzebującym. Krwi nie da się zastąpić inną sztuczną tkanką tj. sztuczną krwią. Twoja decyzja może uratować wielu" - tłumaczy alumn Przemysław Dominiak, odpowiedzialny za akcję.

Ksiądz Arcybiskup odwiedził dzieci z prezentami

serce_2013_3_abpAbp Marek Jędraszewski odwiedził 9 grudnia jedną z 550 rodzin obdarowanych prezentami przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Spotkanie odbyło się w ramach akcji "Serce na Gwiazdkę". Ksiądz arcybiskup pojechał do łódzkiej rodziny, w której matka samotnie wychowuje trójkę dzieci - dwóch chłopców i dziewczynkę. Spotkanie rozpoczęło się rozmową z całą rodziną. Metropolita łódzki rozmawiał z dziećmi, trochę się z nimi pobawił, opowiadał o prawdziwym Świętym Mikołaju.