Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Klerycy na rzecz ubogich dzieci

kleryckie_kolo_2013_1160 dzieci z ubogich rodzin w śródmieściu Łodzi dostanie paczki dzięki klerykom z Wyższego Seminarium Duchownego. Przyszli księża nie spodziewali się aż takiej hojności wiernych. W łódzkim seminarium zebrała się grupa kilkunastu kleryków, którzy postanowili czynnie włączyć się w charytatywne dzieło Kościoła. "Poprosiliśmy katechetów i pedagogów ze szkół znajdujących się w pobliżu naszej uczelni, o przygotowanie listy najbiedniejszych dzieci" - tłumaczy Adrian Anielak, kleryk I roku WSD.

Drzewo serc w Łagiewnikach

drzewko sercPrzy ołtarzu głównym w kościele franciszkanów w Łagiewnikach stanęło "drzewo serc". Parafialny zespół Caritas powiesił na nim 31 kolorowych serduszek. Podczas dwóch mszy świętych będą one rozdane parafianom, którzy przygotują dla wymienionych w nich dzieci prezenty świąteczne. "Do drzewa serc zakwalifikowaliśmy przy współpracy z katechetami obu szkół łącznie 29 dzieci. Dwójka dzieci jest w wieku przedszkolnym. Czyli razem jest 31 serduszek" - mówi Luiza Neuman z Parafialnego Zespołu Caritas.

Warsztaty komiksowe z Carrefour 2013

komiksowo201323 października 2013 roku, 35-osobowa grupa dzieci uczestniczyła w warsztatach komiksowych „Jem owoce i warzywa, wtedy zdrowia mi przybywa”. Spotkanie odbyło się w siedzibie Caritas, przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi. Zajęcia poprowadził p. Waldemar Miśkiewicz, który profesjonalnie zajmuje się rysowaniem komiksów. Ku zaskoczeniu dzieci, dowiedzieliśmy się, że Łódź jest polską stolicą komksu. Warsztaty podzielone były na dwie części. Pierwsza poświęcona była produktom spożywczym, piramidzie zdrowia i prospołecznym zachowaniom wobec żywności. Część druga – praktyczna, koncentrowała się wokół tworzenia komiksów.

68,5 kg słodyczy od przedszkolaków na "Serce na gwiazdkę"

serce_2013_2_slodyczeJuż po raz drugi dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 13 w Pabianicach zaangażowały się w akcję Serce Na Gwiazdkę, organizowaną przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Zbiórka  słodyczy trwała przez dwa tygodnie.  W tym czasie dzieci ozdabiały sercami i gwiazdkami „Czarodziejskie Pudełka”, do których wkładały przyniesione słodkości. Dzięki ofiarności rodziców przedszkolakom udało się zebrać rekordową ilość słodyczy - 68,5 kg! Dziękujemy :)

Warsztaty cukierniczo - piekarnicze z Carrefour

cukiernicy201322 października 2013 roku, 15-osobowa grupa dzieci gościła w hipermarkecie Carrefour, przy ul. Szparagowej w Łodzi. Dzięki inicjatywie i zaproszeniu p. Bernarda Zająca, dyrektora hipermarketu, podopieczni Świetlicy Podwórkowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Rybnej 13 w Łodzi, mogli spędzić popołudnie w słodkiej krainie - w piekarni i cukierni hipermarketu Carrefour. Droga do krainy słodkości wiodła przez zaplecza, zakryte dla zwykłych klientów: magazyny, różne specjalne pomieszczenia, ale najwięcej emocji wzbudził skarbiec.