Przedszkolaki na dzień dobry :)

Łódzki Kościół w służbie ubogim

kosciol_w_sluzbie_2013_21800 porcji gorącego bigosu rozdały 17 października kościelne organizacje charytatywne potrzebującym z całej Łodzi. Akcję zorganizowały wspólnie Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi.

Wystawa "Pielgrzym Tysiąclecia"

wystawa_240_1W niedzielę, 27 października 2013 roku, w łódzkiej Wytwórni, przy ul. Łąkowej 29 otwarta zostanie wystawa „PIELGRZYM TYSIĄCLECIA”.  Jest to wyjątkowa, największa na świecie ekspozycja obrazująca cały okres pontyfikatu Jana Pawła II. Zdjęcia w niej prezentowane akceptowane były przez samego Jana Pawła II – zatem oglądając fotografie, mamy świadomość oglądania pontyfikatu „oczami” Papieża Polaka. Odwiedzający wystawę wspierają dożywianie dzieci w ramach kampanii Caritas Archidiecezji Łódzkiej – „Miłość na talerzu”. Wystawa potrwa do 20 stycznia 2014 roku. Organizatorami są Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Business Corp. i Wytwórnia.

Ruszyły zajęcia w Akademii życia 3

az_warsztaty_2013_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej w partnerstwie z Miastem Łódź - Urzędem Miasta Łodzi realizuje projekt „Akademia życia 3” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, W I edycji projektu  biorą udział osoby w wieku 18-22 lata, które przyuczają się do jednego z wybranych przez siebie zawodów: operator call center, pomocnik kucharski z elementami kelnerstwa, operator koparkoładowarki. W sierpniu i we wrześniu odbywała się wieloetapowa rekrutacja, w ramach której osoby wzięły udział w warsztatach interakcji grupowej, a następnie prezentowali wykonanie zadań kompetencyjnych.

Miłość na talerzu

Miłość na talerzu 1Od 27 października 2013 roku rusza kampania łódzkiej Caritas pod hasłem „Miłość na talerzu”. Celem kampanii jest przygotowanie ciepłych posiłków dla 150 dzieci i młodzieży pozostających pod opieką świetlic środowiskowych Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Darczyńcami Kampanii są osoby fizyczne i firmy, które dokonają wpłaty internetowej w ramach kampanii z przeznaczeniem na przygotowanie ciepłych posiłków dla naszych najmłodszych podopiecznych. Kampanię będą wspierać odwiedzający wystawę "Pielgrzym Tysiąclecia" - część z przychodu ze sprzedaży biletów przekazana zostanie na dożywianie dzieci.

Łódzka gra miejska z okazji Dnia Papieskiego

gra_miejska_2013_1Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej i stypendyści Fundacji Dzieła Nowego Tysiąclecia zapraszają do udziału w grze miejskiej związanej z postacią Jana Pawła II. Gra odbędzie się w dniu 16  października 2013 roku w godzinach 11.00 – 15.00. Rozpoczęcie i zakończenie imprezy przy pomniku Ojca Świętego na Placu Katedralnym im. Jana Pawła II. Do udziału zaproszeni są uczniowie szkół gimnazjalnych.