Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

V Zbiórka żywności Caritas: 6 - 7 grudnia 2013

zbiórka żywności 2013 - 1W piątek i sobotę, 6 i 7 grudnia 2013 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, piątą już, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w ponad 70 sklepach: sieci Biedronka, Carrefour, TESCO, Kaufland, E.Leclerc, Lewiatan, Piotr i Paweł, Sam Skan, i Vobiano w Łodzi, Zgierzu, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim, Brzezinach, Tuszynie, Łasku, Bełchatowie, Dobroniu, Piotrkowie Trybunalskim, Konstantynowie Łódzkim, Koluszkach, Rzgowie i Ksawerowie.

Caritas poszukuje konsultanta wizażysty

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko konsultanta wizażysty. Do osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie udzielanie porad specjalistycznych z zakresu: kreowanie wizerunku, makijaż, stylizacja.

Odpust ku czci patrona łódzkiej Caritas

odpust_gdanska_2013_2W poniedziałek, 2 grudnia 2013 roku, Ksiądz Arcybiskup Marek Jędraszewski Metropolita Łódzki przewodniczył mszy świętej odprawionej w kaplicy Caritas przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi. Na uroczystości odpustowej ku czci bł. Rafała Chylińskiego, patrona łódzkiej Caritas, zgromadzili się licznie pracownicy i wolontariusze Caritas.

Serce na gwiazdkę 2013

serce_2013_1W tym roku już po raz 11. pragniemy spełnić dziecięce marzenia poprzez obdarowanie najuboższych dzieci prezentami świątecznymi. W dniach od 2 do 12 grudnia 2013 roku, łódzka Caritas, za pośrednictwem Mikołaja i pomagających mu Aniołów, dostarczy prezenty bezpośrednio do domów dzieci. W ten sposób pragniemy obdarować 1200 dzieci z ubogich rodzin w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Zgierzu, Pabianicach i Łasku. Oprócz podarunku dla najmłodszych pociech, Mikołaj przyniesie każdej rodzinie paczkę, w której znajdą się artykuły spożywcze, kosmetyczne i  chemiczne.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2013

WDPD2013_swieceW I Niedzielę Adwentu, 1 grudnia 2013 roku, po raz dwudziesty rozpoczyna się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które w tym roku jest realizowana pod hasłem „Rozjaśnij dzieciom przyszłość”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letn wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 70 tysięcy świec, które dostępne będą w parafiach naszej archidiecezji.