Kromka chleba dla sąsiada 2019

Serdeczne serwowanie serów

serwowanie serówKolejne spotkanie w ramach programu "Dożywianie z Carrefour" poświęcone było innym smakom Francji. Tym razem gościem warsztatów kulinarnych był ser. Serdeczne serwowanie serów - już sama nazwa kieruje do chwil wokół których unosi się zapach serów. Tradycyjnie zajęcia rozpoczęły się od rozwijania zmysłu smaku czyli próbowania. Niektóre dzieci miały opory przez wzięciem do ust serów z podejrzaną naleciałością w postaci pleśni.

Dzień Babci i Dziadka 2014

Dzień Babci i Dziadka 201422 stycznia 2014 roku, w Dzień Dziadka, podopieczni Domu Dziennego Pobytu Caritas przy ul. Gdańskiej 111, wzięli udział w karnawałowym balu, zorganizowanym z okazji Dnia Babci i Dziadka. Karnawałowo udekorowana stołówka Caritas, świece, stół ze smakołykami, a przede wszystkim muzyka, wprawiły seniorów w balowy nastrój. Tańcom nie było końca!

Jak to ugryźć? Czyli jak jeść tajemnicze owoce...

jak to ugryzc„Jak to ugryźć?” to tajemnicze spotkanie z egzotycznymi owocami, których nazwy i kształty były dla dzieci zagadką. Większość z nich po raz pierwszy spotkała się z avocado, mango, pomelo, granatem, jadalnymi kasztanami i gruszkami nashi. Kolejne zajęcia poświęcone były nie tylko nowym nieznanym smakom, ale i też promocji zdrowego odżywiania, w ramach którego owoce i warzywa odgrywają kluczową rolę.

Porcja pozytywnej energii

porcjaenergii2014_1Uczestnicy programu „Dożywianie z Carrefour” tym razem mogli przenieść się w świat doświadczeń i dowodów, że zdrowo odżywiać się warto! Na pierwszej stacji zostali w pełni zaskoczeni. Okazało się, że podróż doświadczalną zaczynają od poprawnej nauki mycia rąk, która powinna trwać od 40 do 60 sekund. Mimo dobrej zabawy i śmiechu okazało się, że wbrew pozorom jest to dość trudne. Trochę zajęło czasu nim dzieci opanowały tę prozaiczną umiejętność, ale udało się!

Bonjour de France

bonjour2014_1W ramach programu „Dożywianie z Carrefour” w Świetlicach Caritas rozpoczął się cykl zajęć i warsztatów poświęconych wiedzy o Francji, jej kulinariach i kulturze. Zajęcia prowadzone są w dwóch placówkach biorących udział w programie - w Świetlicy Podwórkowej przy ul. Rybnej 13 oraz w Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej przy ul. Piotrkowskiej 85. W pierwszych zajęciach z cyklu, dzieci zapoznały się z informacjami dotyczącymi Francji, takimi jak: liczba ludności, położenie, stolica, przysmaki i cechy charakterystyczne kraju.