Uczynki Caritas- Więźniów pocieszać

Turnusy rehabilitacyjne dla seniorów w Drzewocinach

turnus_seniorzy_2013_1Jesień to czas, kiedy w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbywają się turnusy rehabilitacyjne dla seniorów. Przez kolejnych 14 dni aktywnie wypoczywają, bawią się, poddają się rehabilitacji, tańczą i śpiewają. Na każdym turnusie mają zapewnioną opiekę lekarską i pielęgniarską, ćwiczą pod okiem doświadczonych fizjoterapeutów. Jest z nimi również kapłan, który obejmuje grono pensjonariuszy opieką duchową.

Wyprawki szkolne dla dzieci ze świetlic Caritas

Tornister pełen uśmiechów 2013 - świetliceDzieci i młodzież - podopieczni świetlic środowiskowych Caritas otrzymali wyprawki szkolne w ramach akcji "Tornister pełen usmiechów 2013". Poświęcenie i wręczenie tornistrów odbyło się 10 września 2013 roku, podczas mszy świętej na rozpoczęcie roku szkolnego w świetlicach Caritas. Dzieci i młodzież składają serdeczne BÓG ZAPŁAĆ darczyńcom ponad 100 wyprawek.

Caritas pomaga wyjść z bezdomności

bezdomność2013Punkt Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej od kilku lat pomaga osobom bezdomnym i zagrożonym bezdomnością. W tym roku działania finansowane są ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej oraz Wojewody Łódzkiego. Z otrzymanych środków zakupione zostaną m.in. artykuły spożywcze, ciepłe posiłki, leki i środki opatrunkowe, opał i wyprawki szkolne. Będziemy mogli również doposażyć Kuchnię Społeczną, Punktu Pomocy Charytatywnej oraz przeprowadzić remont pomieszczeń magazynowych.

Prawie 300 tysięcy złotych dla Caritas z odpisów jednoprocentowych

1%_dziękujemy299 tysięcy złotych otrzymała łódzka Caritas od podatników rozliczających się z PIT. Pieniądze już "pracują" - zostały za nie kupione wyprawki szkolne, lekarstwa, a wkrótce Caritas wyda je na dofinansowanie zakupu opału przez najuboższych mieszkańców. - Bardzo dziękujemy wszystkim podatnikom, którzy zdecydowali się przekazać 1 procent swojego podatku dla Caritas Archidiecezji Łódzkiej - podkreśla ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor instytucji.

Tornister pełen uśmiechów 2013 - podsumowanie

Tornister pełen uśmiechów 20132 tysiące wyprawek szkolnych dla najuboższych dzieci z archidiecezji łódzkiej udało się skompletować w ramach akcji charytatywnej łódzkiej Caritas pod hasłem „Tornister pełen uśmiechów”. Akcja przeprowadzona została przy współpracy z 40 parafiami. Zakup tornistrów w kwocie 23 tysięcy złotych sfinansowany został z pieniędzy przekazanych przez indywidualnych darczyńców, którzy przekazali łącznie 3900 zł oraz od sponsora akcji - firmy Fujitsu Technology Solutions, która przekazała ponad 3000 zł. Pozostała kwota pochodziła ze środków z 1% podatku.