Kromka chleba dla sąsiada 2019

Na zdrowie! Czyli Akademia Zdrowego Żywienia

akademia_żywienia_2014Caritas Archidiecezji Łódzkiej została laureatem IX edycji Programu Dożywiania Dzieci - Podziel się Posiłkiem prowadzonego przez Danone. Projekt „Na zdrowie! Czyli Akademia Zdrowego Żywienia” zyskał uznanie jury konkursowego i otrzymał dotację w wysokości 7 tysięcy złotych. Realizacja projektu rozpoczęła się 13 stycznia i zakończy się 30 kwietnia 2014 roku. Projekt prowadzony jest w Specjalistycznej Świetlicy przy ul. Gdańskiej 111. Pierwsze kulinarne zajęcia tuż po feriach zimowych.

1 procent dla Caritas

ksJA_2014O przekazywanie 1 procenta podatku z tytułu rozliczenia rocznego na rzecz Caritas Archidiecezji Łódzkiej apeluje jej dyrektor, ks. Jacek Ambroszczyk. "Te pieniądze są potrzebne, żeby pomagać jak największej grupie osób" - podkreśla. "Opiekujemy się osobami chorymi, pomagamy niepełnosprawnym, zajmujemy się osobami bezrobotnymi i dziećmi w świetlicach. Pod opieką Caritas jest bardzo wiele osób" - mówi ks. Ambroszczyk.

XIX edycja kursu dla wolontariuszy hospicyjnych

kurs_hosipi_2014Ruszyła kolejna, XIX edycja, kursu przygotowującego do pracy wolontaryjnej w Zespole Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Ostatnie z otwartych spotkań, podczas których można jeszcze przystąpić do kursu odbędzie się we wtorek, 21 stycznia 2014 roku, o godz. 18.00, w siedzibie Caritas, przy ul. Gdańskiej 111, w Łodzi (sala konferencyjna, I piętro, wejście od ul. Gdańskiej). Udział w kursie mogą wziąć osoby dorosłe (ukończone 18 lat).

Rowery dla podopiecznych świetlic od P&G

rowery_p&g_2013Steve Skovgard, dyrektor Procter & Gamble z siedzibą w Aleksandrowie Łódzkim, wraz ze swoimi współpracownikami, podarował dzieciom i młodzieży ze świetlic środowiskowych Caritas, rowery z pełnym oprzyrządowaniem. Radość ogromna, ale na wypróbowanie nowego sprzętu trzeba poczekać do wiosny. Kiedy już zrobi się cieplej, planujemy wyjazd na rowerach do Aleksandrowa, by osobiście podziękować hojnym darczyńcom.

Nabór do drugiej edycji Akademii Życia 3

akademia_życia_3_2014_1Jeszcze w styczniu 2014 roku będzie trwać nabór osób w wieku 23-26 lat, zainteresowanych zdobyciem nowych kwalifikacji w jednym z trzech zaproponowanych przez nas zawodów: operator koparkoładowarki, operator call center oraz pomocnik kucharski z elementami kelnerstwa. Do tej pory, w ramach pierwszej edycji, udało nam się przeszkolić 27 osób, w wieku 18-22 lata. Brali oni udział w zajęciach psychospołecznych prowadzonych przez psychologa, doradcę zawodowego, kuratora oraz wizażystkę.