Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018 - bp Jan Cieślar

Nigdy nie byłem we Lwowie

lwówPrezentację "Nigdy nie byłem we Lwowie" organizuje 17 listopada 2013 roku Parafialny Zespół Caritas działający przy sanktuarium św. Antoniego w Łodzi-Łagiewnikach. Opowieść o polskiej historii Lwowa przygotował dr Witold Neuman. Początek po mszy św. o godz. 11.00. Dobrowolna ofiara zostanie przekazana na wsparcie działalności Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Bezdomni na Jasnej Górze

bezdomni_JG_2013W sobotę, 9 listopada 2013 roku, pod hasłem "Żeby Chrystus przez wiarę zamieszkał w sercach naszych", odbyła się VIII Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę. Na spotkanie zorganizowane przez Caritas przybyły grupy z całej Polski. Z Katowic, Szczecina, Bydgoszczy, Gdańska, Przemyśla, Rzeszowa, Warszawy i innych miast przybyło blisko tysiąc osób. Z Łodzi na spotkanie wyruszyła 50-osobowa grupa pod opieką pracowników łódzkiej Caritas.

Pole Nadziei na Rondzie Biłyka w Łodzi

Pola Nadziei 2013_2W sobotę, 9 listopada 2013 roku, o godz. 12.00, na Rondzie Biłyka w Łodzi (u zbiegu alei Włókniarzy oraz ulic Zgierskiej i Sikorskiego) pracownicy i wolontariusze hospicjum domowego Caritas oraz uczniowie łódzkich szkół spotkali się, by wspólnie posadzić cebulki żonkili w ramach kampanii POLA NADZIEI. Towarzyszyła im pani Hanna Zdanowska Prezydent Miasta Łodzi. Miasto ufundowało 20 tysięcy żonkilowych cebulek, które zasadzone zostały na rondzie.

Msza w intencji osób w żałobie

msza za zmarłychSerdecznie zapraszamy wszystkich przeżywających stratę swoich bliskich, na mszę świętą w intencji osób w żałobie, która zostanie odprawiona w sobotę, 9 listopada 2013 roku, o godz. 18.00, w Bazylice Archikatedralnej w Łodzi. Eucharystii przewodniczył będzie ksiądz biskup Ireneusz Pękalski. Organizatorem corocznego spotkania jest Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej.

Caritas poszukuje konsultanta kuratora zawodowego

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko konsultanta kuratora zawodowego. Do osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie udzielanie porad specjalistycznych z zakresu: prawa rodzinnego, problemów wychowawczych, uzależnień i przemocy.