Uczynki Caritas- Chorych nawiedzać

Ks. Marcin Grzelak ekonomem WSD w Łodzi

ks. MarcinDekretem z dnia 2 września 2013 roku abp Marek Jędraszewski metropolita łódzki mianował ks. Marcina Grzelaka dyrektorem administracyjnym Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi. Tym samym ks. Marcin zakończył swoją 10-letnią misją na stanowisku wicedyrektora łódzkiej Caritas. – Dziękujemy za pracę pełną ofiarności i niewątpliwie sukcesów, myślę tutaj o Szkolnych Kołach Caritas – powiedział metropolita łódzki, wręczając nominację ks. Marcinowi.

Hipoterapia w Drzewocinach

Hipoterapia w DrzewocinachW ramach odbywającego się w ośrodku łódzkiej Caritas w Drzewocinach turnusu rehabilitacyjnego dla dzieci, zorganizowane zostały zajęcia z hipoterapii. Uczestnicy turnusu gościli u siebie panią Beatę i Subiekcję - angloarabską klacz z pobliskich Ślądkowic. Ta niezwykła klacz nosiła na swym grzbiecie pensjonariuszy ośrodka, a tym, którzy nie mogli usiąść w siodle, wynagradzała czułym przytuleniem. W zamian otrzymała końskie przysmaki - suchy chleb, marchew i soczyste jabłka.

Turnus rehabilitacyjny dla dzieci w Drzewocinach

Turnus rehabilitacyjny dla dzieci w Drzewocinach 2013W dniach 14 - 27 sierpnia 2013 roku w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach odbywa się turnus rehabilitacyjny dla dzieci. Łódzka Caritas organizuje turnusy rehabilitacyjne dla dzieci w Drzewocinach od ponad 10 lat. Dla ich uczestników to najczęściej jedyna okazja, by wyjść z domu i spotkać się w gronie znajomych. Jednym z uczestników tegorocznego turnusu jest 20-letni Michał, chłopak o wielkim apetycie na życie i ogromnej pogodzie ducha.

Pielgrzymi na Jasną Górę nocowali w Drzewocinach

ks. Konrad Krajewski w Drzewocinach- Błogosławione stopy pielgrzymów! – zawołał radośnie ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor łódzkiej Caritas, witając grupę uczestników 88. Pieszej Pielgrzymki Łódzkiej na Jasną Górę. Jak co roku, 21 sierpnia, pielgrzymi nocują po pierwszym dniu pielgrzymiego trudu w ośrodku Caritas, bo znajduje się zaledwie 8 kilometrów od Dłutowa – miejsca pierwszego noclegu pielgrzymów. Radość gospodarzy ośrodka była w tym roku większa niż zwykle, bo w gronie pielgrzymów znalazł się ks. Konrad Krajewski, arcybiskup nominat, jałmużnik papieski.

Tornister pełen uśmiechów 2013

tornister_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do włączenia się do akcji charytatywnej pod hasłem „Tornister pełen uśmiechów”. Celem akcji jest skompletowanie i przekazanie najuboższym dzieciom z archidiecezji łódzkiej wyprawek szkolnych. Akcja prowadzona jest przy współpracy z parafiami. Tornistry i plecaki zakupiliśmy ze środków pozyskanych z 1% podatku oraz od sponsora tegorocznej akcji - firmy Fujitsu Technology Solutions. Wolontariusze Caritas przeprowadzą również zbiórkę artykułów szkolnych w łódzkich sklepach sieci Selgros Cash&Carry.