Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Ruszyły zajęcia w Akademii życia 3

az_warsztaty_2013_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej w partnerstwie z Miastem Łódź - Urzędem Miasta Łodzi realizuje projekt „Akademia życia 3” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, W I edycji projektu  biorą udział osoby w wieku 18-22 lata, które przyuczają się do jednego z wybranych przez siebie zawodów: operator call center, pomocnik kucharski z elementami kelnerstwa, operator koparkoładowarki. W sierpniu i we wrześniu odbywała się wieloetapowa rekrutacja, w ramach której osoby wzięły udział w warsztatach interakcji grupowej, a następnie prezentowali wykonanie zadań kompetencyjnych.

Miłość na talerzu

Miłość na talerzu 1Od 27 października 2013 roku rusza kampania łódzkiej Caritas pod hasłem „Miłość na talerzu”. Celem kampanii jest przygotowanie ciepłych posiłków dla 150 dzieci i młodzieży pozostających pod opieką świetlic środowiskowych Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Darczyńcami Kampanii są osoby fizyczne i firmy, które dokonają wpłaty internetowej w ramach kampanii z przeznaczeniem na przygotowanie ciepłych posiłków dla naszych najmłodszych podopiecznych. Kampanię będą wspierać odwiedzający wystawę "Pielgrzym Tysiąclecia" - część z przychodu ze sprzedaży biletów przekazana zostanie na dożywianie dzieci.

Łódzka gra miejska z okazji Dnia Papieskiego

gra_miejska_2013_1Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej i stypendyści Fundacji Dzieła Nowego Tysiąclecia zapraszają do udziału w grze miejskiej związanej z postacią Jana Pawła II. Gra odbędzie się w dniu 16  października 2013 roku w godzinach 11.00 – 15.00. Rozpoczęcie i zakończenie imprezy przy pomniku Ojca Świętego na Placu Katedralnym im. Jana Pawła II. Do udziału zaproszeni są uczniowie szkół gimnazjalnych.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2013

kremówki_2013_1W niedzielę, 13 października 2013 roku, z okazji Dnia Papieskiego, wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez bł. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w kilku parafiach w Łodzi i w Łasku. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 1700 ciastek.

Kościół w służbie ubogim

kościół_w_służbie_2013_1W dniu 17 października 2013 roku łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi – Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi – po raz drugi organizują łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem „Kościół w służbie ubogim”. W tym dniu zapraszamy naszych podopiecznych na godz. 12.00 do łódzkiej archikatedry na wspólną mszę świętą dziękczynną za tych, którzy prowadzą dzieła miłosierdzia. Po mszy świętej nasze cztery organizacje przygotują dla ubogich mieszkańców Łodzi ciepły posiłek – 1800 porcji bigosu, który wydawany będzie na Placu Katedralnym. Każdego roku łódzkie organizacje kościelne wydają ubogim naszego miasta 180 tysięcy ciepłych posiłków i tysiące paczek żywnościowych.