Jałmużna wielkopostna 2018 - ks. Andrzej Partyka

Caritas dla seniorów i osób niepełnosprawnych

seniorzy_2013_1Osoby starsze i niepełnosprawne mogą wziąć udział w nowym projekcie łódzkiej Caritas, który rozpoczyna się w połowie sierpnia. W programie są m.in. wyjścia do kina i teatru, klub dyskusyjny, nordic walking, basen, spacery po Łodzi i... kurs bukieciarstwa. "Nasi podopieczni chcą uczestniczyć w życiu kulturalnym i rozwijać się. Ale często, z powodów finansowych lub zdrowotnych, nie mają na to szans. Dlatego stworzyliśmy ten projekt" - mówi Anna Włodarczyk, z Caritas.

Ciąg dalszy indiańskich opowieści

kolonie_drzewociny_III_1Jeszcze nie wystygły ogniska indiańskich szczepów, które gościły w ośrodku w Drzewocinach w dniach 15-28 lipca 2013 roku, a już nowe plemiona zadomowiły się w tym miejscu. We wtorek, 30 lipca, w leśnej głuszy zaszyły się młode blade twarze. Przez kolejnych 14 dni będą uczyć się m.in. wyplatać koraliki i budować szałasy. Nie ominie ich nauka indińskich pieśni. Nad wszystkimi czuwa Czarna Mamba - wódz plemienia Czarne Stopy. Kolonie Caritas potrwają do 12 sierpnia.

Dzień pełen niecodziennych wizyt

kolonie_drzewociny_II_3Środa, 24 lipca 2013 roku zapisze się w kalendarzu indiańskich kolonii Caritas w Drzewocinach jako dzień niecodziennych wizyt. Najpierw uczestnicy kolonii wybrali się do Uniejowa, by zaznać kąpieli w tamtejszych basenach termalnych. Po powrocie do Drzewocin, tuż po obiedzie, do ośrodka zawitali goście: pani Jolanta Chełmińska, wojewoda łódzki, pan Sławomir Wasilczyk, dyrektor generalny Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego, pan Zygmunt Chabowski z biura prasowego wojewody i ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor łódzkiej Caritas.

Wakacyjne treningi "Ze sportem mi do twarzy"

ze_sportem_2013_lipiecTreningi ogólnorozwojowe i koszykarskie - to elementy programu "Ze sportem mi do twarzy", realizowanego przez łódzką Caritas i ŁKS Stowarzyszenie Koszykówki Kobiet. W projekcie uczestniczy kilkadziesiąt dzieci ze świetlic środowiskowych. Treningi rozpoczęły się w połowie kwietnia 2013 roku. Zajęcia, w hali ŁKS, prowadzą trenerzy Łódzkiego Klubu Sportowego: Bożena Sędzicka, Witold Bak i Adam Marciniak. W bezpłatnych zajęciach biorą udział dzieci ze świetlic środowiskowych Caritas. Dzięki programowi mogą poznać swoje mocne, sportowe strony, a te utalentowane koszykarsko - rozwiną swoje umiejętności.

Indiańskie wakacje Caritas w Drzewocinach

kolonie_drzewociny_II_2Poranna Rosa, Promień Słońca, Dziki Niedźwiedź, Sokole Oko - każdy z uczestników kolonii Caritas w Drzewocinach nosi indiańskie imię przez 14 kolonijnych dni. Poszczególne szczepy mają własną nazwę, totem no i swojego wodza. Odbyło się już pasowanie na członków indiańskiej społeczności - na zakończenie którego każdy czerwonoskóry stawał osobiście przed obliczem wielkiego wodza. W indiańskiej wiosce w Drzewocinach przebywają na wspólnym wakacyjnym wypoczynku dzieci z regionu łódzkiego i dzieci z polonijnych rodzin z Białorusi. Turnus odbywa się w dniach 15 - 28 lipca 2013 roku.