Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Budżet Obywatelski dla Łodzi - zagłosuj na pralnię społeczną Caritas!

pralnia_1Pod numerem LO190 zarejestrowano projekt pralni społecznej dla najuboższych mieszkańców naszego miasta, który zgłosiła Caritas Archidiecezji Łódzkiej w ramach Budżetu Obywatelskiego dla Łodzi. Proponowane zadanie realizowane będzie w pomieszczeniach Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas w Łodzi, przy ul. Wólczańskiej 108 i zakłada rozszerzenie działalności Punktu o pralnię, suszarnię i sortownię odzieży. Gorąco zachęcamy do oddania głosu na nasz projekt. Głosować można w  dniach 21 - 29 września 2013 roku przez internet, korespondencyjnie lub osobiście.

Rajd wolontariuszy Caritas 2013

rajd wolontariuszy 2013Jesienną tradycją stał się rajd dla wolontariuszy organizowany przez Biuro Wolontariatu łódzkiej Caritas. Formuła rajdu jest otwarta i mogą w nim wziąć udział nie tylko wolontariusze Caritas, ale również innych łódzkich organizacji. W tym roku rajd odbywa się w dwóch odsłonach. Pierwsza, dla wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas miała swoje miejsce 13 września, w Łagiewnikach. Druga, dla wszystkich otwartych na trud piechura, w najbliższy weekend, 21-22 września 2013 roku. Współorganizatorem rajdu jest Stowarzyszenie Drogi Pielgrzyma.

Wolontariusze SKC u św. Stanisława

SKC_katedra_118 września 2013 roku wolontariusze Szkolnych Kół Caritas z archidiecezji łódzkiej uczestniczyli w uroczystościach odpustowych ku czci św. Stanisława Kostki, patrona dzieci i młodzieży. Po mszy świętej i procesji wokół archikatedry, uczestnicy spotkania zjedli hot dogi przygotowane przez kuchnię Caritas. To kolejne z wydarzeń w ramach 10-lecia działalności SKC w archidiecezji łódzkiej.

Turnusy rehabilitacyjne dla seniorów w Drzewocinach

turnus_seniorzy_2013_1Jesień to czas, kiedy w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbywają się turnusy rehabilitacyjne dla seniorów. Przez kolejnych 14 dni aktywnie wypoczywają, bawią się, poddają się rehabilitacji, tańczą i śpiewają. Na każdym turnusie mają zapewnioną opiekę lekarską i pielęgniarską, ćwiczą pod okiem doświadczonych fizjoterapeutów. Jest z nimi również kapłan, który obejmuje grono pensjonariuszy opieką duchową.

Wyprawki szkolne dla dzieci ze świetlic Caritas

Tornister pełen uśmiechów 2013 - świetliceDzieci i młodzież - podopieczni świetlic środowiskowych Caritas otrzymali wyprawki szkolne w ramach akcji "Tornister pełen usmiechów 2013". Poświęcenie i wręczenie tornistrów odbyło się 10 września 2013 roku, podczas mszy świętej na rozpoczęcie roku szkolnego w świetlicach Caritas. Dzieci i młodzież składają serdeczne BÓG ZAPŁAĆ darczyńcom ponad 100 wyprawek.