Para Prezydencka zapala wigilijną Świecę Caritas 2018

Caritas poszukuje kuratora zawodowego

Caritas Archidiecezji Łódzkiej, realizator projektu „Akademia życia 3” skierowanego do osób w wieku 18-30 lat, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko kuratora zawodowego. Do osoby zatrudnionej na tym stanowisku należeć będzie przygotowanie konspektu i przeprowadzenie 18 godzin zajęć dla 3 grup szkoleniowych z zakresu problematyki związanej z usamodzielnieniem się (np.: możliwość ubiegania się o przyznanie lokalu, alimenty, prawo do renty rodzinnej), struktury organizacyjnej sądu i odpowiedzialności karnej.

Zbiórka na rzecz ofiar wojny w Syrii

Syria_2013W niedzielę, 6 października 2013 roku, we wszystkich parafiach i kościołach archidiecezji łódzkiej zostanie podjęta modlitwa oraz przeprowadzona zbiórka ofiar do puszek na rzecz ofiar wojny w Syrii. Zbiórkę dla Syryjczyków można także wesprzeć przekazując darowiznę na rachunek łódzkiej Caritas lub wysyłając SMS charytatywny z hasłem POMAGAM na numer 72052.

Kurs bukieciarstwa dla seniorów

seniorzy_2013_2W dniach 17-25  września 2013 roku, w Ośrodku Aktywizacji Zawodowej i Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, odbywa się kurs bukieciarstwa w ramach projektu "Wsparcie społeczne osób z niepełnosprawnością oraz osób w wieku emerytalnym", współfinansowanego ze środków Wojewody Łódzkiego. 40-godzinny kurs ma przygotować uczestników do wykonywania bukietów na stół, wianków na drzwi, wiązanek okolicznościowych i innych dekoracji, które mogą być przydatne w życiu codziennym. Zajęcia cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, a same jego uczestniczki wyrażają głęboki żal, że trwają one tak krótko.

Carrefour i Caritas po raz trzeci fundują dzieciom posiłki

obiad_2013_1_240Rusza III edycja programu „Dożywiania z Carrefour” będącego wspólną inicjatywą Carrefour Polska, Fundacji Carrefour i Caritas. Jest to kolejna edycja inicjatywy, dzięki której 1260 dzieci w 42 świetlicach będzie otrzymywać posiłki w ciągu roku szkolnego 2013/2014. Program jest odpowiedzią Carrefour na trudną sytuację materialną wielu polskich rodzin. Z otrzymanych środków łódzka Caritas dożywiać będzie 60 dzieci w dwóch świetlicach.

Budżet Obywatelski dla Łodzi - zagłosuj na pralnię społeczną Caritas!

pralnia_1Pod numerem LO190 zarejestrowano projekt pralni społecznej dla najuboższych mieszkańców naszego miasta, który zgłosiła Caritas Archidiecezji Łódzkiej w ramach Budżetu Obywatelskiego dla Łodzi. Proponowane zadanie realizowane będzie w pomieszczeniach Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas w Łodzi, przy ul. Wólczańskiej 108 i zakłada rozszerzenie działalności Punktu o pralnię, suszarnię i sortownię odzieży. Gorąco zachęcamy do oddania głosu na nasz projekt. Głosować można w  dniach 21 - 29 września 2013 roku przez internet, korespondencyjnie lub osobiście.