Uczynki Caritas- Podróżnych w dom przyjąć

Oczyszczalnia ścieków w Drzewocinach gotowa!

oczyszczalnia2013_2Zakończyła się budowa oczyszczalni ścieków w ośrodku Caritas w Drzewocinach w ramach zadania: Budowa oczyszczalni ścieków sanitarnych dla Ośrodka Rehabilitacyjno-Wypoczynkowego Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Obecnie trwa etap "wpracowania" systemu i próby oczyszczania ścieków. Inwestycja dofinansowana jest ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi.

II turnus kolonii letnich Caritas w Drzewocinach 2013

kolonie_drzewociny_II_1W dniach 15 – 28 lipca 2013 roku w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbywają się kolonie letnie, w których uczestniczą dzieci z regionu łódzkiego i dzieci z rodzin polskich z Białorusi. Łódzkie dzieci już zadomowiły się w ośrodku, czekamy na naszych gości z Białorusi, którzy już są w drodze. Tegoroczne wakacje z Caritas organizowane są pod hasłem „Czarne stopy”. Uczestnicy kolonii poznają życie i obyczaje Indian. Dzieci z Białorusi będą poznawać przy okazji kraj swoich przodków.

Dzieci z domów dziecka wypoczywają w Kolumnie

kolonie_kolumna_2013-145 dzieci z domów dziecka wypoczywa na koloniach łódzkiej Caritas w ośrodku w Łasku-Kolumnie. Pod czujnym okiem siostry Barbary Sitek poznają życie Indian. 3-tygodniowy turnus odbywa się w dniach 29 czerwca - 20 lipca 2013 roku. Hasłem wszystkich tegorocznych kolonii letnich łódzkiej Caritas są „Czarne stopy”.

Kolonie AmaDeum w Drzewocinach

amadeum2013_1W dniach 30 czerwca - 13 lipca 2013 roku w ośrodku Caritas w Drzewocinach odbywają się kolonie AmaDeum. Wypoczynek dla niepełnosprawnych dzieci prowadzą klerycy łódzkiego seminarium duchownego. Tutaj uczą się zmieniać pampersy, dźwigać wózek, rozmawiać za pomocą gestów. To ważne doświadczenie w ich drodze do kapłaństwa - jak sami podkreślają. W Drzewocinach wypoczywa obecnie 50 niepełnosprawnych dzieci. Opiekuje się nimi 37 wolontariuszy, w tym kilkunastu kleryków.

Rozpoczęły się Kolonie Caritas 2013

kolonie2012Rozpoczęły się kolonie letnie organizowane przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Do ośrodka Caritas w Łasku-Kolumnie wyjechały dzieci z domów dziecka. W Drzewocinach wypoczywają niepełnosprawne dzieci i młodzież. Kolonie Ama Deum prowadzą dla nich klerycy łódzkiego Wyższego Seminarium Duchownego. W Drzewocinach zaplanowane są jeszcze kolejne dwa turnusy. Od połowy lipca gościć będziemy dzieci z polskich rodzin na Białorusi. Już wkrótce relacje z kolonii Caritas.