Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Caritas pomaga wyjść z bezdomności

bezdomność2013Punkt Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej od kilku lat pomaga osobom bezdomnym i zagrożonym bezdomnością. W tym roku działania finansowane są ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej oraz Wojewody Łódzkiego. Z otrzymanych środków zakupione zostaną m.in. artykuły spożywcze, ciepłe posiłki, leki i środki opatrunkowe, opał i wyprawki szkolne. Będziemy mogli również doposażyć Kuchnię Społeczną, Punktu Pomocy Charytatywnej oraz przeprowadzić remont pomieszczeń magazynowych.

Prawie 300 tysięcy złotych dla Caritas z odpisów jednoprocentowych

1%_dziękujemy299 tysięcy złotych otrzymała łódzka Caritas od podatników rozliczających się z PIT. Pieniądze już "pracują" - zostały za nie kupione wyprawki szkolne, lekarstwa, a wkrótce Caritas wyda je na dofinansowanie zakupu opału przez najuboższych mieszkańców. - Bardzo dziękujemy wszystkim podatnikom, którzy zdecydowali się przekazać 1 procent swojego podatku dla Caritas Archidiecezji Łódzkiej - podkreśla ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor instytucji.

Tornister pełen uśmiechów 2013 - podsumowanie

Tornister pełen uśmiechów 20132 tysiące wyprawek szkolnych dla najuboższych dzieci z archidiecezji łódzkiej udało się skompletować w ramach akcji charytatywnej łódzkiej Caritas pod hasłem „Tornister pełen uśmiechów”. Akcja przeprowadzona została przy współpracy z 40 parafiami. Zakup tornistrów w kwocie 23 tysięcy złotych sfinansowany został z pieniędzy przekazanych przez indywidualnych darczyńców, którzy przekazali łącznie 3900 zł oraz od sponsora akcji - firmy Fujitsu Technology Solutions, która przekazała ponad 3000 zł. Pozostała kwota pochodziła ze środków z 1% podatku.

Ks. Marcin Grzelak ekonomem WSD w Łodzi

ks. MarcinDekretem z dnia 2 września 2013 roku abp Marek Jędraszewski metropolita łódzki mianował ks. Marcina Grzelaka dyrektorem administracyjnym Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi. Tym samym ks. Marcin zakończył swoją 10-letnią misją na stanowisku wicedyrektora łódzkiej Caritas. – Dziękujemy za pracę pełną ofiarności i niewątpliwie sukcesów, myślę tutaj o Szkolnych Kołach Caritas – powiedział metropolita łódzki, wręczając nominację ks. Marcinowi.

Hipoterapia w Drzewocinach

Hipoterapia w DrzewocinachW ramach odbywającego się w ośrodku łódzkiej Caritas w Drzewocinach turnusu rehabilitacyjnego dla dzieci, zorganizowane zostały zajęcia z hipoterapii. Uczestnicy turnusu gościli u siebie panią Beatę i Subiekcję - angloarabską klacz z pobliskich Ślądkowic. Ta niezwykła klacz nosiła na swym grzbiecie pensjonariuszy ośrodka, a tym, którzy nie mogli usiąść w siodle, wynagradzała czułym przytuleniem. W zamian otrzymała końskie przysmaki - suchy chleb, marchew i soczyste jabłka.