Bezdomni - pan Krzysztof

Budujemy oczyszczalnię ścieków w Drzewocinach

oczyszczalnia2013_1Trwa budowa oczyszczalni ścieków w ośrodku Caritas w Drzewocinach w ramach zadania: Budowa oczyszczalni ścieków sanitarnych dla Ośrodka Rehabilitacyjno-Wypoczynkowego Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Za nami najtrudniejszy etap prac ziemnych - posadowienie obudowy oczyszczalni na głębokości prawie 6 metrów! Doświadczenie ekipy budowlanej, mocny sprzęt i udało się. Po zmontowaniu betonowej konstrukcji, w środku zamieszczone zostaną urządzenia oczyszczalni, a potem uruchomienie i "wpracowanie" systemu.

Dzieci ze świetlic Caritas w Teatrze Kamienica

teatrKamienica2013W dniu 11 czerwca 2013 roku, 44 wychowanków świetlic Caritas wzięło udział w wydarzeniu "Dzień Dziecka z Prezesami-wolontariuszami w Teatrze". Liderzy biznesu już po raz trzeci wzięli czynny udział w imprezie, wcielając się w rolę personelu teatralnego. Spektakl "Czerwony Kapturek" zaprezentowany był w Warszawie, w Teatrze Kamienica i został przygotowany specjalnie dla dzieci przez Koalicję "Prezesi-wolontariusze 2011", w ramach programu wolontariackiego pracowników krakowskiej firmy Capgemini. Do złożenia wizyty w  Warszawie dzieci zostały zaproszone przez firmę ICP Group, która była jednym z organizatorów Dnia Dziecka. Na dzieci po spektaklu czekał poczęstunek oraz upominki przygotowane przez organizatorów.

Caritas na Święcie Eucharystii

swietoeucharystii2013W niedzielę, 9 czerwca 2013 roku, obchodziliśmy w Łodzi archidiecezjalne Święto Eucharystii, ustanowione na pamiątkę pobytu w naszym mieście bł. Jana Pawła II w 1987 roku. Tradycyjnie przeszła procesja z kościoła Matki Boskiej Zwycięskiej na Plac Katedralny, gdzie odprawiona została msza święta polowa. Podczas eucharystii pracownicy Caritas zebrali tacę na organizację kolonii letnich. Po zakończonej liturgii uczestnicy uroczystości zaproszeni zostali na wspólny posiłek - zupę gulaszową, słodkości i herbatę, które przygotowali kucharze Caritas, Centrum Służby Rodzinie, Wyższego Seminarium Duchownego i Technikum Gastronomicznego.

Opieka nad osobą starszą, przewlekle chorą, niepełnosprawną

pomocchoremu2013W dniach 7 maja 2013 – 4 czerwca 2013 zostało przeprowadzone szkolenie „Opieka nad osobą starszą, przewlekle chorą, niepełnosprawną”. Podczas zajęć uczestnicy w teorii i praktyce mogli poznać zagadnienia dot. sprawowania opieki nad osobą leżącą. Poznali m.in.: teorię wolontariatu, jak komunikować się w rodzinie chorego, potrzeby psychiczne i duchowe osób starszych, warunki pielęgnacji chorego w domu, jak dbać o higienę osobistą w domu chorego, jak właściwie przeżywać chorobę, system opieki zdrowotnej i potrzeby socjalne osób chorych; sposoby podawania leków, fizjoterapię oddechową, pierwszą pomoc. Szkolenie poprowadzili pracownicy Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej. Zdjęcia ze szkolenia na facebookowym profilu Caritas: https://www.facebook.com/caritas.lodz.

Obiad dla wszystkich na Święcie Eucharystii

Zupa gulaszowa dla wszystkich, oprócz tego ciasto i słodkie bułki oraz herbata - tak wyglądać będzie agapa, którą przygotuje łódzka Caritas po Święcie Eucharystii. Uroczystość odbędzie się 9 czerwca na placu katedralnym w Łodzi. Taca podczas mszy świętej przeznaczona zostanie na wypoczynek letni dla dzieci - podopiecznych Caritas.