Start » Szkolne Koła Caritas

SKC_zdjęcie_główne

90-423 Łódź, ul. Piotrkowska 85
tel.: (+48 42) 632 24 20

Szkolne Koła Caritas to organizacje młodzieżowe i dziecięce. Działają na terenie szkoły pod nadzorem Dyrekcji i włączają się na zasadzie wolontariatu w charytatywną, opiekuńczą i wychowawczą działalność Caritas.
Celem Szkolnych Kół Caritas jest zaspokojenie duchowych i społecznych potrzeb młodego pokolenia katolików oraz podejmowanie przez nich dzieł miłosierdzia. Utworzenie takiej organizacji wśród dzieci i młodzieży daje szansę pogłębiania wartości chrześcijańskich, rozwoju i kształtowania człowieka w duchu miłosierdzia. Działalność młodego pokolenia w określonych ramach struktury Szkolnych Kół Caritas kształtuje i formuje przyszłą kadrę wolontariuszy, doskonale znających problematykę dobroczynności. Daje gwarancję ukształtowania człowieka o silnej odpowiedzialności za drugą osobę, który w przyszłości może sam animować charytatywne przedsięwzięcia Kościoła.

Kliknij ikonę dysku z prawej strony ekranu, aby pobrać dokumenty.

Ogólnopolski Zjazd Młodych Wolontariuszy Caritas w Łodzi

zjazd SKC 2017 - logoW dniach 9 – 10 września 2017 roku, odbędzie się w Łodzi Ogólnopolski Zjazd Młodych Wolontariuszy Caritas. W wydarzeniu udział weźmie 1,5 tysiąca młodych ludzi ze szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych z całej Polski. Uczestnicy spotkania to młodzież skupiona w Szkolnych Kołach Caritas i centrach wolontariatu z całej Polski. Do Łodzi przyjadą wraz ze swoimi opiekunami. Hasłem spotkania jest: Światło – follow it!

Piknik dla dzieci "Bądźmy razem" 2017

logoBądźmyrazemW czwartek, 8 czerwca 2017 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje piknik dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w VI Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”. Uzyskane w ramach biegu pieniądze w całości zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację 5 – letniej Ani, mieszkającej na terenie parafii św. Stanisława Biskupa w Bełchatowie, która urodziła się z dziecięcym porażeniem mózgowym.

Opiekunowie Szkolnych Kół w Poznaniu

wizyta studyjna w Poznaniu 2016W dniu 26 października grupa opiekunów Szkolnych Kół Caritas z diecezji łódzkiej uczestniczyła w studyjnym wyjeździe do Caritas poznańskiej. Wizyta przebiegała w bardzo miłej atmosferze, gospodarze zgotowali nam wspaniałe przyjęcie, mieliśmy także możliwość spotkania się z opiekunami oraz wolontariuszami Kół działających w diecezji  poznańskiej. Wymiana doświadczeń i żywe świadectwa młodzieży okazały się świetnym studium szkoleniowym. A bogactwa wrażeń dopełnił urokliwy wspólny spacer po zabytkowym centrum Poznania i pyszny obiad złożony z typowych regionalnych dań. Z żalem opuszczaliśmy piękną stolicę Wielkopolski. Dziękujemy za serdeczne przyjęcie i poświęcony nam czas.

Kościół w służbie ubogim 2016

Kościół w służbie ubogim 2016W poniedziałek, 17 października 2016 roku, łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi – Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi – po raz piąty zorganizowały łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem „Kościół w służbie ubogim”. Co roku do organizacji dnia włączają się również klerycy z Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi, a w tym roku do organizatorów dołączyło łódzkie koło Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta.