Start » Szkolne Koła Caritas

SKC_zdjęcie_główne

90-423 Łódź, ul. Piotrkowska 85
tel.: (+48 42) 632 24 20

Szkolne Koła Caritas to organizacje młodzieżowe i dziecięce. Działają na terenie szkoły pod nadzorem Dyrekcji i włączają się na zasadzie wolontariatu w charytatywną, opiekuńczą i wychowawczą działalność Caritas.
Celem Szkolnych Kół Caritas jest zaspokojenie duchowych i społecznych potrzeb młodego pokolenia katolików oraz podejmowanie przez nich dzieł miłosierdzia. Utworzenie takiej organizacji wśród dzieci i młodzieży daje szansę pogłębiania wartości chrześcijańskich, rozwoju i kształtowania człowieka w duchu miłosierdzia. Działalność młodego pokolenia w określonych ramach struktury Szkolnych Kół Caritas kształtuje i formuje przyszłą kadrę wolontariuszy, doskonale znających problematykę dobroczynności. Daje gwarancję ukształtowania człowieka o silnej odpowiedzialności za drugą osobę, który w przyszłości może sam animować charytatywne przedsięwzięcia Kościoła.

Kliknij ikonę dysku z prawej strony ekranu, aby pobrać dokumenty.

XVII Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka_grudzień_2017_240w piątek i sobotę, 6 i 7 grudnia 2019 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, siedemnastą, zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 105 sklepach sieci m.in. Biedronka, Lidl, Carrefour, Tesco,  POLOmarket czy Kaufland, ale również mniejszych sieci handlowych i lokalnych placówkach w Łodzi i oraz Bełchatowie, Pabianicach, Zgierzu, Aleksandrowie Łódzkim, Dłutowie, Dobroniu, Piotrkowie Trybunalskim, Tomaszowie Mazowieckim, Koluszkach, Konstantynowie Łódzkim, Łasku, Zelowie, Moszczenicy, Tuszynie, Rzgowie, Poddębicach i Gałkówku. W naszej archidiecezji w zbiórkę zaangażuje się prawie tysiąc wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2019

kremówki_2015_1W niedzielę, 13 października 2019 roku, z okazji XIX Dnia Papieskiego, wolontariusze z 48 Szkolnych Kół Caritas z terenu archidiecezji Łódzkiej zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 43 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy ponad 20 tysięcy ciastek.

Piknik dla dzieci "Bądźmy razem" 2019

piknik_DD_2015_2W czwartek, 6 czerwca 2019 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje piknik dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w VIII Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”Uzyskane w ramach biegu pieniądze w całości zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację 11 – letniej Zuzi ze Zgierza, u której wykryto guza pnia mózgu

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2018

kremówki_2015_1W niedzielę, 14 października 2018 roku, z okazji XVIII Dnia Papieskiego, wolontariusze z 47 Szkolnych Kół Caritas z terenu archidiecezji Łódzkiej zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 43 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy prawie 20 tysięcy ciastek.