Start » Szkolne Koła Caritas

Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Piknik dla dzieci "Bądźmy razem" 2017

logoBądźmyrazemW czwartek, 8 czerwca 2017 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje piknik dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w VI Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”. Uzyskane w ramach biegu pieniądze w całości zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację 5 – letniej Ani, mieszkającej na terenie parafii św. Stanisława Biskupa w Bełchatowie, która urodziła się z dziecięcym porażeniem mózgowym.

Opiekunowie Szkolnych Kół w Poznaniu

wizyta studyjna w Poznaniu 2016W dniu 26 października grupa opiekunów Szkolnych Kół Caritas z diecezji łódzkiej uczestniczyła w studyjnym wyjeździe do Caritas poznańskiej. Wizyta przebiegała w bardzo miłej atmosferze, gospodarze zgotowali nam wspaniałe przyjęcie, mieliśmy także możliwość spotkania się z opiekunami oraz wolontariuszami Kół działających w diecezji  poznańskiej. Wymiana doświadczeń i żywe świadectwa młodzieży okazały się świetnym studium szkoleniowym. A bogactwa wrażeń dopełnił urokliwy wspólny spacer po zabytkowym centrum Poznania i pyszny obiad złożony z typowych regionalnych dań. Z żalem opuszczaliśmy piękną stolicę Wielkopolski. Dziękujemy za serdeczne przyjęcie i poświęcony nam czas.

Kościół w służbie ubogim 2016

Kościół w służbie ubogim 2016W poniedziałek, 17 października 2016 roku, łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi – Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi – po raz piąty zorganizowały łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem „Kościół w służbie ubogim”. Co roku do organizacji dnia włączają się również klerycy z Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi, a w tym roku do organizatorów dołączyło łódzkie koło Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2016

kremówki_2015_1W niedzielę, 9 października 2016 roku, z okazji XVI Dnia Papieskiego, wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 47 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 18 tysięcy ciastek.

VII Rajd Szkolnych Kół Caritas

rajd pabianice 2016_2We wtorek, 20 września 2016 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej zorganizowała VII Rajd Szkolnych Kół Caritas dla wszystkich wolontariuszy ze szkół, wraz z opiekunami. Rajd pod hasłem: „Uczynki miłosierdzia śladami świętych”, odbył się w Pabianicach i przyjął formę gry miejskiej. W trakcie zabawy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas przygldali się uczynkom miłosierdzia, podążając śladami świętych: św. Maksymiliana Kolbe, patrona Pabianic, św. Brata Alberta Chmielowskiego, św. Wincentego a Paulo, wykonując w "punktach kontrolnych" zadania związane z rajdem.