Start » Szkolne Koła Caritas

Uczynki Caritas- Nagich przyodziać

Opiekunowie Szkolnych Kół w Poznaniu

wizyta studyjna w Poznaniu 2016W dniu 26 października grupa opiekunów Szkolnych Kół Caritas z diecezji łódzkiej uczestniczyła w studyjnym wyjeździe do Caritas poznańskiej. Wizyta przebiegała w bardzo miłej atmosferze, gospodarze zgotowali nam wspaniałe przyjęcie, mieliśmy także możliwość spotkania się z opiekunami oraz wolontariuszami Kół działających w diecezji  poznańskiej. Wymiana doświadczeń i żywe świadectwa młodzieży okazały się świetnym studium szkoleniowym. A bogactwa wrażeń dopełnił urokliwy wspólny spacer po zabytkowym centrum Poznania i pyszny obiad złożony z typowych regionalnych dań. Z żalem opuszczaliśmy piękną stolicę Wielkopolski. Dziękujemy za serdeczne przyjęcie i poświęcony nam czas.

Kościół w służbie ubogim 2016

Kościół w służbie ubogim 2016W poniedziałek, 17 października 2016 roku, łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi – Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi – po raz piąty zorganizowały łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem „Kościół w służbie ubogim”. Co roku do organizacji dnia włączają się również klerycy z Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi, a w tym roku do organizatorów dołączyło łódzkie koło Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2016

kremówki_2015_1W niedzielę, 9 października 2016 roku, z okazji XVI Dnia Papieskiego, wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 47 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 18 tysięcy ciastek.

VII Rajd Szkolnych Kół Caritas

rajd pabianice 2016_2We wtorek, 20 września 2016 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej zorganizowała VII Rajd Szkolnych Kół Caritas dla wszystkich wolontariuszy ze szkół, wraz z opiekunami. Rajd pod hasłem: „Uczynki miłosierdzia śladami świętych”, odbył się w Pabianicach i przyjął formę gry miejskiej. W trakcie zabawy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas przygldali się uczynkom miłosierdzia, podążając śladami świętych: św. Maksymiliana Kolbe, patrona Pabianic, św. Brata Alberta Chmielowskiego, św. Wincentego a Paulo, wykonując w "punktach kontrolnych" zadania związane z rajdem.

Ostatkowy Bal Szkolnych Kół 2016

bal_SKC_2016_grupowePonad 200 uczniów z 30 szkół z terenu archidiecezji łódzkiej wzięło udział w karnawałowej zabawie, która odbyła się w ostatki w gościnnych salach Muzeum Miasta Łodzi, przy ul. Ogrodowej 15. Na balu, już po raz 10, bawili się wolontariusze Szkolnych Kół Caritas. Tematem przewodnim przygotowywanych przez uczestników balu strojów byli bohaterowie ulubionych filmów i bajek.