Start » Szkolne Koła Caritas

Obudź się i żyj! - Monika Kuszyńska wspiera odbudowę domu w Tuszynie Lesie

Adwentowe Skupienie Szkolnych Kół Caritas

skupienie SKC_2015_2W dniu 7 grudnia 2015 w parafii Matki Boskiej Zwycięskiej w Łodzi odbyło się Adwentowe Skupienie Szkolnych Kół Caritas. Wzięli w nim udział młodzi wolontariusze z siedemnastu szkół: podstawowych, ponadgimnazjalnych i gimnazjów. Skupienie poprowadził w sposób bardzo interesujący o. Marcin Kowalewski CMF.

Święty Mikołaj od Szkolnych Kół Caritas 2015

Mikołaj_SKC_2014_2406 grudnia przypada wspomnienie Świętego Mikołaja Biskupa. Wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas rozprowadzać będą czekoladę z wizerunkiem Świętego Mikołaja Biskupa. Słodkości dostępne będą w szkołach oraz parafiach w Łodzi i okolicznych miastach. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Ponad 7 tysięcy czekoladowych tabliczek przygotowała Cukiernia Dybalski.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2015

kremówki_2015_1W niedzielę, 11 października 2015 roku, z okazji Dnia Papieskiego, wolontariusze z 45 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 40 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 12,5 tysiąca ciastek.

VI Pieszy Rajd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas

rajd_01102015_240W dniu 1 października 2015 roku odbył się VI Pieszy Rajd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. Uczniowie oraz opiekunowie mieli możliwość wyboru jednej z dwóch tras: pierwsza rozpoczynała się od skrzyżowania ulic Warszawskiej i Wycieczkowej (5 km), druga natomiast miała swój początek na skrzyżowaniu ulic Strykowskiej i Inflanckiej (9 km). Metą obu tras była siedziba Klasztoru Ojców Franciszkanów w Łagiewnikach.

Jubileuszowe spotkanie SKC w Rzeszowie

SKC_Rzeszów_2015_240Reprezentacje Szkolnych Kół Caritas Archidiecezji  Łódzkiej z Łodzi, Pabianic, Ksawerowa, Piotrkowa Trybunalskiego oraz z Poddębic wzięły udział w  Jubileuszu  20-lecia SKC w Polsce. Ogólnopolski zjazd odbył się w Rzeszowie w dniach 12-13 września 2015 rokuOrganizator zjazdu zapewnił wszystkim uczestnikom wspaniałą zabawę przy dźwiękach Zespołu Szanty oraz zorganizował pokaz Krystiana Herby mistrza w trialu, który wzbudził wielkie zainteresowanie wśród wolontariuszy.