Start » Szkolne Koła Caritas

Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Ostatkowy Bal Szkolnych Kół 2016

bal_SKC_2016_grupowePonad 200 uczniów z 30 szkół z terenu archidiecezji łódzkiej wzięło udział w karnawałowej zabawie, która odbyła się w ostatki w gościnnych salach Muzeum Miasta Łodzi, przy ul. Ogrodowej 15. Na balu, już po raz 10, bawili się wolontariusze Szkolnych Kół Caritas. Tematem przewodnim przygotowywanych przez uczestników balu strojów byli bohaterowie ulubionych filmów i bajek.

Adwentowe Skupienie Szkolnych Kół Caritas

skupienie SKC_2015_2W dniu 7 grudnia 2015 w parafii Matki Boskiej Zwycięskiej w Łodzi odbyło się Adwentowe Skupienie Szkolnych Kół Caritas. Wzięli w nim udział młodzi wolontariusze z siedemnastu szkół: podstawowych, ponadgimnazjalnych i gimnazjów. Skupienie poprowadził w sposób bardzo interesujący o. Marcin Kowalewski CMF.

Święty Mikołaj od Szkolnych Kół Caritas 2015

Mikołaj_SKC_2014_2406 grudnia przypada wspomnienie Świętego Mikołaja Biskupa. Wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas rozprowadzać będą czekoladę z wizerunkiem Świętego Mikołaja Biskupa. Słodkości dostępne będą w szkołach oraz parafiach w Łodzi i okolicznych miastach. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Ponad 7 tysięcy czekoladowych tabliczek przygotowała Cukiernia Dybalski.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2015

kremówki_2015_1W niedzielę, 11 października 2015 roku, z okazji Dnia Papieskiego, wolontariusze z 45 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 40 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 12,5 tysiąca ciastek.

VI Pieszy Rajd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas

rajd_01102015_240W dniu 1 października 2015 roku odbył się VI Pieszy Rajd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. Uczniowie oraz opiekunowie mieli możliwość wyboru jednej z dwóch tras: pierwsza rozpoczynała się od skrzyżowania ulic Warszawskiej i Wycieczkowej (5 km), druga natomiast miała swój początek na skrzyżowaniu ulic Strykowskiej i Inflanckiej (9 km). Metą obu tras była siedziba Klasztoru Ojców Franciszkanów w Łagiewnikach.