Start » Szkolne Koła Caritas

Samochód dla hospicjum domowego Caritas

VI Pieszy Rajd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas

rajd_01102015_240W dniu 1 października 2015 roku odbył się VI Pieszy Rajd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. Uczniowie oraz opiekunowie mieli możliwość wyboru jednej z dwóch tras: pierwsza rozpoczynała się od skrzyżowania ulic Warszawskiej i Wycieczkowej (5 km), druga natomiast miała swój początek na skrzyżowaniu ulic Strykowskiej i Inflanckiej (9 km). Metą obu tras była siedziba Klasztoru Ojców Franciszkanów w Łagiewnikach.

Jubileuszowe spotkanie SKC w Rzeszowie

SKC_Rzeszów_2015_240Reprezentacje Szkolnych Kół Caritas Archidiecezji  Łódzkiej z Łodzi, Pabianic, Ksawerowa, Piotrkowa Trybunalskiego oraz z Poddębic wzięły udział w  Jubileuszu  20-lecia SKC w Polsce. Ogólnopolski zjazd odbył się w Rzeszowie w dniach 12-13 września 2015 rokuOrganizator zjazdu zapewnił wszystkim uczestnikom wspaniałą zabawę przy dźwiękach Zespołu Szanty oraz zorganizował pokaz Krystiana Herby mistrza w trialu, który wzbudził wielkie zainteresowanie wśród wolontariuszy.

Zakończenie roku szkolnego SKC

W dniu 22 czerwca 2015 roku odbyło się spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas. Rozpoczęło się ono od Eucharystii, podczas której dziękowaliśmy Bogu za miniony rok szkolny. Po Mszy Świętej spotkaliśmy się na sali konferencyjnej, by podsumować nasze działania charytatywne podejmowane na rzecz bliźnich. Każdy z opiekunów otrzymał podziękowanie za działalność w minionym roku szkolnym. Z okazji zbliżających się wakacji wszystkim obecnym zostały przekazane serdeczne życzenia na czas zasłużonego odpoczynku.

Spotkanie opiekunów SKC

Ostatnie w tym roku szkolnym spotkanie dla opiekunów Szkolnych Kół Caritas odbędzie się w dniu 22 czerwca 2015 roku, o godz. 17.00, w siedzibie Caritas Archidiecezji Łódzkiej. przy ul. Gdańskiej 111. w Łodzi. Zebranie rozpoczniemy od Mszy Świętej, którą odprawi ks. Sebastian Krawczyk, zastępca dyrektora Caritas. Po Mszy zostaną podsumowane najważniejsze kwestie dotyczące funkcjonowania Szkolnych Kół Caritas w roku szkolnym 2014/2015. Serdecznie zapraszamy!

Wybiegali 126 kilometrów w dobrej sprawie!

piknik_DD_2015_2Prawie 126 kilometrów przebiegło łącznie 292 wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas w IV Biegu Charytatywnym "Biegnijmy z pomocą", który odbył się w ramach Pikniku dla dzieci "Bądźmy razem". Imprezę w parku na Zdrowiu zorganizowała 2 czerwca 2015 roku łódzka Caritas. Dzięki wysiłkowi biegaczy udało się zebrać kwotę 6074 złotych, która przeznaczona zostanie na "Bilet dla brata" - dla młodzieży ze Wschodu przybywającej na Światowe Dni Młodzieży w 2016 roku.