Start » Szkolne Koła Caritas

Dom w Tuszynie Lesie - mamy strop!

Bal Szkolnych Kół Caritas 2015

bal_SKC_2015Już po raz dziewiąty w gościnnych wnętrzach Pałacu Poznańskiego spotkali się wolontariusze Szkolnych Kół Caritas ze szkół podstawowych archidiecezji łódzkiej, by uczestniczyć w balu maskowym. Tematem przewodnim zorganizowanego 9 kwietnia 2015 roku balu, były baśnie Jana Christiana Andersena. Były tańce i konkursy oraz słodki poczęstunek.

Adwentowe skupienie wolontariuszy SKC 2014

skupienie_skc_2014_1W uroczystość Niepokalanego Poczęcia NMP, 8 grudnia 2014 roku, wolontariusze Szkolnych Kół Caritas w archidiecezji łódzkiej spotkali się w kościele Matki Boskiej Zwycięskiej w Łodzi, na corocznym skupieniu adwentowym. Koncelebrowanej mszy świętej przewodniczył ks. prałat Jacek Ambroszczyk, a homilię wygłosił ks. Andrzej Partyka, dyrektor łódzkiej Caritas.

V Rajd wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas

5_rajd_skc_2014- Piąty rajd wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas uważam za otwarty - ogłosił - ku uciesze wszystkich - ks. Andrzej Partyka, dyrektor łódzkiej Caritas, w środę rano (15 października 2014), w ośrodku kolonijnym w Łasku-Kolumnie. Następnie wniesiono uroczyście ikonę krzyża, a klerycy Wyższego Seminarium Duchownego poprowadzili modlitwę. Klerycki zespół animował śpiew przez cały dzień w Kolumnie. Po słodkim śniadaniu trzystu młodych wolontariuszy Caritas z 26 Szkolnych Kół wyruszyło na dwie trasy rajdu po okolicznych lasach. Podczas wędrówki i punktów orientacyjnych poznawali życie i działalność św. Jana Pawła II.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2014

kremówka_2014_1W niedzielę, 12 października 2014 roku, z okazji Dnia Papieskiego, wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 36 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 7500 ciastek.

Piknik Przedszkolnych Kół Caritas 2014

piknik_skc_2014_1Na zakończenie roku szkolnego 2013/2014, w środę, 25 czerwca 2014 roku, Biuro Wolontariatu łódzkiej Caritas zorganizowało piknik dla przedszkolaków z Przedszkolnych Kół Caritas. Miejsca na sali gimnastycznej i w ogrodzie udzieliło gościnne Wyższe Seminarium Duchowne w Łodzi. Były gry i zabawy z cyrkowcami, no i słodkości - czyli wszystko, co dzieci lubią najbardziej.