Start » Szkolne Koła Caritas

Pomóż odbudować dom w Tuszynie

Ostatkowy bal Szkolnych Kół Caritas

bal_skc_2014_1W ostatni dzień karnawału, we wtorek, 4 marca 2014 roku, odbył się VIII Bal Szkolnych Kół Caritas. W Sali Lustrzanej Muzeum Miasta Łodzi bawili się wolontariusze Szkolnych Kół Caritas ze szkół podstawowych. Tematem przewodnim kostiumowego balu było ZOO. Ostatkową zabawę poprowadziła Kapela z Górnej, a w trakcie balu zorganizowano liczne konkursy z nagrodami. Jak przystało na bal przebierańców, główną atrakcją był konkurs na najbardziej pomysłowy strój.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2013

kremówki_2013_1W niedzielę, 13 października 2013 roku, z okazji Dnia Papieskiego, wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez bł. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w kilku parafiach w Łodzi i w Łasku. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 1700 ciastek.

IV rajd wolontariuszy SKC

rajd SKC 2013_1Prawie 400 uczniów działających w Szkolnych Kołach Caritas wzięło udział w IV rajdzie wolontariuszy, który odbył się w dniu 13  września 2013 roku. Uczestnicy mieli do wyboru trzy trasy o różnej długości, które wiodły przez Las Łagiewnicki. W trakcie wędrówki wolontariusze mieli za zadanie zebrać okazy przyrody, które są w stanie rozpoznać. Niektórzy wywiązali się z tego zadania wspaniale.

Ogólnopolski Zjazd SKC w Gnieźnie

gniezno2013W dniach 15-16 czerwca 2013 roku członkowie Szkolnych Kół Caritas z Gimnazjum nr 3 w Pabianicach, Gimnazjum nr 12 w Łodzi, Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej i Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 15 z Łodzi wraz ze swymi opiekunami i pracownikami Biura Wolontariatu uczestniczyli w pielgrzymce do grobu św. Wojciecha, zorganizowanej w ramach Ogólnopolskiego Zjazdu SKC. Spotkaniu wolontariuszy przyświecało hasło: „Wierzę i uczę się kochać”.  Łódzkiej grupie przewodniczył ks. Marcin Grzelak, zastępca dyrektora naszej Caritas.

Spotkanie integracyjne Przedszkolnych Kół Caritas

przedszkolakiwsd201325 czerwca 2013 roku, w sali gimnastycznej Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, odbyło się spotkanie integracyjne Przedszkolnych Kół Caritas. Były wspólne zabawy sportowe, spotkanie z cyrkowcami i słodkości. To kolejna z cyklu 10 imprez na 10-lecie działalności Szkolnych Kół Caritas w archidiecezji łódzkiej. W naszej archidiecezji działa obecnie 8 Przedszkolnych Kół Caritas.