Start » Biuro Wolontariatu

Godziny otwarcia w okresie 1 lipca - 28 sierpnia 2015
poniedziałek, środa, piątek: 9:00 - 15:00
wtorek, czwartek: 11:00 - 17:00

Dojazd do Biura wolontariatu tramwajami linii: 2,3,6,11,16 lub autobusem linii 99 i 99A

IX Pieszy Rajd dla Wolontariuszy

rajd_2017W sobotę, 3 czerwca 2017 odbył się VIII Pieszy Rajd Wolontariuszy i Sympatyków Wolontariatu organizowanym przez Biuro Wolontariatu Caritas oraz Stowarzyszenie Drogi Pielgrzyma. Trasa liczyła prawie 20 km. Wędrówka rozpoczęła w Przedborzu. Następnie uczestnicy przechodzili przez kolejne miejscowości podziwiając przepiękne widoki. Rajd zakończył się w Wilegomłynach gdzie wolontariusze zwiedzili kościół Stanisława Biskupa i Męczennika oraz klasztor Zakonu Paulinów, gdzie zostali ugoszczeni pyszną zupą.

Pracownicy Caritas wzięli udział w Tygodniu Pracy Socjalnej

Tydzień Pracy Socjalnej 20176 kwietnia 2017 roku pracownicy Biura Wolontariatu i Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej wzięli udział w targach organizacji pozarządowych, w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Pracy Socjalnej. Organizatorem wydarzenia w Łodzi jest Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny Uniwersytety Łódzkiego.

XI Zbiórka żywności Caritas - przyłącz się!

zbiórka żywności 2013 - 1W piątek i sobotę, 9 i 10 grudnia 2016 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, jedenastą, zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 93 sklepach sieci m.in. Biedronka, Kaufland, Carrefour, Tesco oraz Polomarket w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Dobroniu, Brzezinach, Zelowie i Rzgowie. Serdecznie prosimy o włączenie się w zbiórkę i hojne wsparcie!

Pracownicy NGO z Ukrainy w Biurze Wolontariatu Caritas

Ukraina_09_2016W dniu 21 września w Biurze Wolontariatu Caritas odbyło się spotkanie z przedstawicielami organizacji pozarządowych i jednostek samorządu terytorialnego z Winnicy (Ukraina), którzy przebywają w Łodzi w ramach wizyty studyjnej. Pracownicy Biura Wolontariatu zaznajomili gości z działalnością Caritas w Polsce, szczególna uwagę poświęcono działaniom łódzkiej Caritas. Zaprezentowano również organizację wolontariatu, zasady współpracy z wolontariuszami i ich zakres działań. Goście z Ukrainy okazali się bardzo zainteresowani podejmowanymi tematami, wywiązała się żywa dyskusja.