Start » Biuro Wolontariatu

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018

VII Pieszy Rajd dla Wolontariuszy

Rajd dla wolontariuszy maj 2015Zapraszamy wolontariuszy i sympatyków wolontariatu do udziału  w VII Pieszym Rajdzie dla Wolontariuszy, który  odbędzie się w ramach projektu „Promocja i organizacja wolontariatu w Mieście Łodzi”, współfinansowanego ze środków Miasta Łodzi. Impreza odbędzie się w sobotę, 4 czerwca 2016 roku. Ruszamy z Łęgu Ręczyńskiego do Przedborza (całość trasy to około 18 kilometrów). Na Wasze zgłoszenia czekamy do 19 maja.

Pielgrzymi w krakowskich Łagiewnikach

Łagiewniki_2016_240W dniu 9 kwietnia 2016 roku pod hasłem "Słudzy miłosierdzia" odbyła się XIII Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach. Spotkali się na niej przedstawiciele 26 diecezjalnych Caritas z całej Polski. Archidiecezja łódzka reprezentowana była przez liczną grupę prawie 300 pielgrzymów z Łodzi, Pabianic, Zgierza, Ksawerowa, Rzgowa, Dobronia i Kaszewic. Tworzyli ją członkowie Parafialnych Zespołów Caritas, dzieci i młodzież ze Szkolnych Kół Caritas, wolontariusze indywidualni działający we współpracy z Biurem Wolontariatu oraz osoby znajdujące się pod opieką Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas. Pielgrzymom towarzyszyli księża dyrektorzy, kapłani współdziałający w parafiach z grupami Caritas i pracownicy Biura Wolontariatu.

Spotkanie opłatkowe wolontariuszy Caritas 2016

opłatek_wolontariuszy_2016W sobotę, 9 stycznia 2016 roku, w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, odbyło się spotkanie opłatkowe dla wolontariuszy, którzy na co dzień podejmują posługę w Caritas. Wśród zaproszonych gości obecni byli przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas, opiekunowie Szkolnych Kół Caritas, wolontariusze posługujący podczas turnusów rehabilitacyjnych, kolonii dla dzieci, osoby pomagające w różnych działach Caritas, udzielające korepetycji, czy też włączające się w akcje Caritas. W świątecznym spotkaniu uczestniczyło 150 osób.

Promocja i organizacja wolontariatu w mieście Łodzi

Celem projektu jest promowanie idei bezinteresownych i świadomych działań na rzecz środowiska lokalnego poprzez działania wspierające i rozwijające umiejętności wolontariuszy/koordynatorów wolontariatu/osób współpracujących z wolontariuszami.

Zaproszenie na spotkanie opłatkowe wolontariuszy Caritas

opłatek_woloBiuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza wszystkich wolontariuszy na spotkanie opłatkowe. Spotkanie odbędzie się w dniu 9 stycznia 2016 o godz. 14:00 w auli Wyższego Seminarium Duchownego przy ul. św. Stanisława Kostki 14 w Łodzi. Uroczystość uświetni występ Pani Barbary Twardosz, która zaśpiewa dla naszych gości polskie kolędy.