Start » Biuro Wolontariatu

Kromka chleba dla sąsiada 2018

Pielgrzymi w krakowskich Łagiewnikach

Łagiewniki_2016_240W dniu 9 kwietnia 2016 roku pod hasłem "Słudzy miłosierdzia" odbyła się XIII Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach. Spotkali się na niej przedstawiciele 26 diecezjalnych Caritas z całej Polski. Archidiecezja łódzka reprezentowana była przez liczną grupę prawie 300 pielgrzymów z Łodzi, Pabianic, Zgierza, Ksawerowa, Rzgowa, Dobronia i Kaszewic. Tworzyli ją członkowie Parafialnych Zespołów Caritas, dzieci i młodzież ze Szkolnych Kół Caritas, wolontariusze indywidualni działający we współpracy z Biurem Wolontariatu oraz osoby znajdujące się pod opieką Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas. Pielgrzymom towarzyszyli księża dyrektorzy, kapłani współdziałający w parafiach z grupami Caritas i pracownicy Biura Wolontariatu.

Spotkanie opłatkowe wolontariuszy Caritas 2016

opłatek_wolontariuszy_2016W sobotę, 9 stycznia 2016 roku, w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi, odbyło się spotkanie opłatkowe dla wolontariuszy, którzy na co dzień podejmują posługę w Caritas. Wśród zaproszonych gości obecni byli przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas, opiekunowie Szkolnych Kół Caritas, wolontariusze posługujący podczas turnusów rehabilitacyjnych, kolonii dla dzieci, osoby pomagające w różnych działach Caritas, udzielające korepetycji, czy też włączające się w akcje Caritas. W świątecznym spotkaniu uczestniczyło 150 osób.

Promocja i organizacja wolontariatu w mieście Łodzi

Celem projektu jest promowanie idei bezinteresownych i świadomych działań na rzecz środowiska lokalnego poprzez działania wspierające i rozwijające umiejętności wolontariuszy/koordynatorów wolontariatu/osób współpracujących z wolontariuszami.

Zaproszenie na spotkanie opłatkowe wolontariuszy Caritas

opłatek_woloBiuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza wszystkich wolontariuszy na spotkanie opłatkowe. Spotkanie odbędzie się w dniu 9 stycznia 2016 o godz. 14:00 w auli Wyższego Seminarium Duchownego przy ul. św. Stanisława Kostki 14 w Łodzi. Uroczystość uświetni występ Pani Barbary Twardosz, która zaśpiewa dla naszych gości polskie kolędy.

Wielki Finał Międzynarodowej Akcji Kontakt 2015

Festiwal WoloW dniu 31 lipca 2015 r. odbył się Wielki Finał Międzynarodowej Akcji Kontakt 2015, czyli podsumowanie Festiwalu Wolontariatu. Na rynku w łódzkiej Manufaktury odbywały się koncerty oraz stworzono przestrzeń dla organizacji pozarządowych do tego by mogły zaprezentować swoją ofertę wolontaryjną.