Start » Biuro Wolontariatu

Para Prezydencka zapala wigilijną Świecę Caritas 2018

Caritas poszukuje wolontariuszy kolonijnych

ogloszenie_wolont_kolonijny_2015Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej poszukuje wolontariuszy, którzy mają uprawnienia do bycia wychowawcami kolonijnymi i zechcieliby wyjechać wolontaryjnie z dziećmi na kolonie Caritas do Drzewocin w terminie 29 lipca - 11 sierpnia 2015 roku. Ponadto na ten sam termin wypoczynku poszukujemy pielęgniarki oraz ratownika wodnego, którzy, także nieodpłatnie, zechcieliby świadczyć pomoc w trakcie kolonii.

IV Pieszy Rajd Wolontariuszy i Sympatyków Wolontariatu

Rajd dla wolontariuszy maj 2015W sobotę 30 maja odbył się IV Pieszy Rajd Wolontariuszy i Sympatyków Wolontariatu organizowanym przez Biuro Wolontariatu Caritas oraz Stowarzyszenie Drogi Pielgrzyma. Trasa, którą wspólnie pokonaliśmy liczyła ok. 20 km. Naszą wędrówkę rozpoczęliśmy w Sulejowie. Następnie przechodziliśmy przez kolejne miejscowości podziwiając przepiękne widoki. Rajd zakończyliśmy w Łęgu Ręczyńskim, w którym na uczestników czekał pyszny obiad i odpoczynek w ośrodku agroturystycznym położonym nad Pilicą.

Rajd dla wolontariuszy i sympatyków wolontariatu

rajd wolontariuszy 2013Biuro Wolontariatu Caritas organizuje coroczny pieszy rajd dla wolontariuszy i sympatyków wolontariatu, do udziału w którym bardzo serdecznie zapraszamy! Kiedy? 30 maja 2015 roku. Gdzie? Na trasie Sulejów - Łęg Ręczyński (ok. 20 km). Za ile? Koszt rajdu wynosi 10 zł (w cenie przejazd autokarem, poczęstunek oraz ubezpieczenie).

XII Pielgrzymka do Krakowa - Łagiewnik

Łagiewniki_2015_1W sobotę 18 kwietnia 2015 roku odbyła się XII Pielgrzymka do Krakowa - Łagiewnik. Z Łodzi autokarami wyruszyło około 300 pielgrzymów - wolontariuszy łódzkiej Caritas, których celem było uczestnictwo we Mszy Świętej, pod przewodnictwem Kardynała Stanisława Dziwisza. Po Mszy na przybyłych uczestników pielgrzymki z całej Polski czekał gorący bigos wydawany m.in. przez wolontariuszy i pracowników łódzkiej Caritas. O godz. 15.00 została wspólnie odmówiona Koronka do Miłosierdzia Bożego w Centrum Jana Pawła II. Całość XII Pielgrzymki do Krakowa - Łagiewnik uświetnił występ zespołu El Saffron oraz zabawy taneczne animowane ze sceny podczas przerw modlitewnych.

Spotkanie Wielkanocne dla podopiecznych i wolontariuszy Biura Wolontariatu Caritas

wielkanoc_BW_2015W piątek, 17 kwietnia 2015 roku, w siedzibie Caritas przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi, odbyło się spotkanie wielkanocne dla podopiecznych i wolontariuszy Biura Wolontariatu Caritas. Zgromadzeni goście uczestniczyli we Mszy Świętej, którą odprawił Zastępca Dyrektora łódzkiej Caritas - ks. Sebastian Krawczyk.  Po Mszy, wszystkie przybyłe osoby zostały zaproszone na przygotowany specjalnie dla nich poczęstunek.