Start » Biuro Wolontariatu

Fundamenty domu w Tuszynie Lesie

Strefa Dzieciom 2014

strefa dzieciom 2014Zarząd Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej S.A. wspólnie z Caritas Archidiecezji Łódzkiej już po raz 16. podjął inicjatywę zorganizowania charytatywnej akcji pomocy dzieciom – „Strefa Dzieciom”. Przedsięwzięcie, wzorem lat ubiegłych, jest realizowane dzięki wsparciu finansowemu inwestorów strefowych i Partnerów ŁSSE. Zaproszenia na specjalnie przygotowany spektakl w dniu 6 grudnia 2014 roku, o godz. 11.00, do Teatru Wielkiego, otrzymało ponad tysiąc dzieci z całego województwa łódzkiego. Maluchy obejrzały spektakl „Dziadek do orzechów”, a na koniec zostały obdarowane specjalnie na ten cel przygotowanymi prezentami.

11. Pielgrzymka Caritas do krakowskich Łagiewnik

Łagiewniki_2014_1W sobotę, 17 maja 2014 roku, po raz jedenasty, pracownicy i wolontariusze Caritas udadzą się z pielgrzymką do sanktuarium Miłosierdzia Bożego w krakowskich Łagiewnikach. Spotkanie będzie okazją do dziękczynienia za kanonizację Jana Pawła II jako Świadka Bożego Miłosierdzia. Z archidiecezji łódzkiej do Krakowa pojedzie ponad 200 wolontariuszy Parafialnych Zespołów, Szkolnych Kół oraz pracowników Caritas.

Wsparcie dla rodzin zastępczych

Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt "Organizowanie dla rodzin zastępczych oraz prowadzących rodzinne domy dziecka pomocy wolontaryjnej", współfinansowany ze środków Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi.  Projekt realizowany jest dwutorowo: z jednej strony nastawiony jest na niesienie pomocy w nauce, wyrównywanie wszelkich zaległości oraz udzielanie korepetycji, z drugiej zaś, organizowanie dzieciom czasu wolnego, a także oferowanie im wyjść kulturalnych i rekreacyjnych.

Zostań wolontariuszem Caritas!

Masz trochę wolnego czasu? Chcesz zrobić coś dobrego? Chcesz zdobyć doświadczenie? Zostań wolontariuszem! Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza osoby, które chcą zostać wolontariuszami - możecie zdobyć niezbędną wiedzę i realizować się w tym, co potraficie, co sprawia Wam przyjemność. Ci, którzy są już wolontariuszami - możecie podnieść swoje umiejętności poprzez udział w szkoleniach i warsztatach. Projekt skierowany jest do mieszkańców Łodzi, kobiet i mężczyzn w wieku 13 - 75 lat, którzy chętnie poświęcą swój czas i umiejętności na rzecz drugiej osoby.

Łódzka gra miejska z okazji Dnia Papieskiego

gra_miejska_2013_1Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej i stypendyści Fundacji Dzieła Nowego Tysiąclecia zapraszają do udziału w grze miejskiej związanej z postacią Jana Pawła II. Gra odbędzie się w dniu 16  października 2013 roku w godzinach 11.00 – 15.00. Rozpoczęcie i zakończenie imprezy przy pomniku Ojca Świętego na Placu Katedralnym im. Jana Pawła II. Do udziału zaproszeni są uczniowie szkół gimnazjalnych.