Start » Biuro Wolontariatu

Czas na młodzież

Spotkanie Wielkanocne dla podopiecznych i wolontariuszy Biura Wolontariatu Caritas

wielkanoc_BW_2015W piątek, 17 kwietnia 2015 roku, w siedzibie Caritas przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi, odbyło się spotkanie wielkanocne dla podopiecznych i wolontariuszy Biura Wolontariatu Caritas. Zgromadzeni goście uczestniczyli we Mszy Świętej, którą odprawił Zastępca Dyrektora łódzkiej Caritas - ks. Sebastian Krawczyk.  Po Mszy, wszystkie przybyłe osoby zostały zaproszone na przygotowany specjalnie dla nich poczęstunek.

Spotkanie opłatkowe wolontariuszy Caritas

opłatek wolontariuszy 17012015Około 200 wolontariuszy łódzkiej Caritas wzięło udział w spotkaniu opłatkowym w sobotę, 17 stycznia 2015 roku, w auli Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi. Młodzież z 44 Gimnazjum przygotowała dla wolontariuszy program słowno-muzyczny. Odczytano fragment Ewangelii o narodzeniu Chrystusa, było łamanie opłatkiem i życzenia, a na zakończenie słodki poczęstunek.

Strefa Dzieciom 2014

strefa dzieciom 2014Zarząd Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej S.A. wspólnie z Caritas Archidiecezji Łódzkiej już po raz 16. podjął inicjatywę zorganizowania charytatywnej akcji pomocy dzieciom – „Strefa Dzieciom”. Przedsięwzięcie, wzorem lat ubiegłych, jest realizowane dzięki wsparciu finansowemu inwestorów strefowych i Partnerów ŁSSE. Zaproszenia na specjalnie przygotowany spektakl w dniu 6 grudnia 2014 roku, o godz. 11.00, do Teatru Wielkiego, otrzymało ponad tysiąc dzieci z całego województwa łódzkiego. Maluchy obejrzały spektakl „Dziadek do orzechów”, a na koniec zostały obdarowane specjalnie na ten cel przygotowanymi prezentami.

11. Pielgrzymka Caritas do krakowskich Łagiewnik

Łagiewniki_2014_1W sobotę, 17 maja 2014 roku, po raz jedenasty, pracownicy i wolontariusze Caritas udadzą się z pielgrzymką do sanktuarium Miłosierdzia Bożego w krakowskich Łagiewnikach. Spotkanie będzie okazją do dziękczynienia za kanonizację Jana Pawła II jako Świadka Bożego Miłosierdzia. Z archidiecezji łódzkiej do Krakowa pojedzie ponad 200 wolontariuszy Parafialnych Zespołów, Szkolnych Kół oraz pracowników Caritas.

Wsparcie dla rodzin zastępczych

Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt "Organizowanie dla rodzin zastępczych oraz prowadzących rodzinne domy dziecka pomocy wolontaryjnej", współfinansowany ze środków Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi.  Projekt realizowany jest dwutorowo: z jednej strony nastawiony jest na niesienie pomocy w nauce, wyrównywanie wszelkich zaległości oraz udzielanie korepetycji, z drugiej zaś, organizowanie dzieciom czasu wolnego, a także oferowanie im wyjść kulturalnych i rekreacyjnych.