Start » Biuro Wolontariatu

Przekaż swoją jałmużnę seniorom w swojej parafii

Zostań wolontariuszem Caritas!

Masz trochę wolnego czasu? Chcesz zrobić coś dobrego? Chcesz zdobyć doświadczenie? Zostań wolontariuszem! Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza osoby, które chcą zostać wolontariuszami - możecie zdobyć niezbędną wiedzę i realizować się w tym, co potraficie, co sprawia Wam przyjemność. Ci, którzy są już wolontariuszami - możecie podnieść swoje umiejętności poprzez udział w szkoleniach i warsztatach. Projekt skierowany jest do mieszkańców Łodzi, kobiet i mężczyzn w wieku 13 - 75 lat, którzy chętnie poświęcą swój czas i umiejętności na rzecz drugiej osoby.

Łódzka gra miejska z okazji Dnia Papieskiego

gra_miejska_2013_1Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej i stypendyści Fundacji Dzieła Nowego Tysiąclecia zapraszają do udziału w grze miejskiej związanej z postacią Jana Pawła II. Gra odbędzie się w dniu 16  października 2013 roku w godzinach 11.00 – 15.00. Rozpoczęcie i zakończenie imprezy przy pomniku Ojca Świętego na Placu Katedralnym im. Jana Pawła II. Do udziału zaproszeni są uczniowie szkół gimnazjalnych.

Projekt dla rodzin zastępczych

Biuro Wolontariatu Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt "Organizowanie dla rodzin zastępczych oraz prowadzących rodzinne domy dziecka pomocy wolontaryjnej". Projekt współfinansowany jest ze środków Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi. Jego realizacja trwa od 1 lutego 2013 do 31 grudnia 2013 roku.

X Ogólnopolska Pielgrzymka Wolontariuszy i Pracowników Caritas

13 kwietnia 2013 roku, na zakończenie 69. Tygodnia Miłosierdzia wolontariusze i pracownicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej udali się do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach, by uczestniczyć w X Ogólnopolskiej Pielgrzymce Wolontariuszy i Pracowników Caritas. Łódzką Caritas reprezentowało prawie 150 osób.

Wolontariuszka Caritas człowiekiem miesiąca!

Rozstrzygnięto październikową edycję plebiscytu "Człowiek miesiąca". Październikową laureatką została Anna Bazela – wolontariuszka Caritas Archidiecezji Łódzkiej.