Aktualności.

Orędzie Franciszka na Dzień Ubogich

FranciszekZnaczeniu Światowego Dnia Ubogich, obchodzonego w tym roku po raz pierwszy 19 listopada, poświęcił Franciszek swoje orędzie opublikowane we wtorek w Watykanie. Zaznaczył, że dzień ten będzie obchodzony co roku w XXXIII Niedzielę Zwykłą – tydzień przed uroczystością Chrystusa Króla. Swoje przesłanie Ojciec Święty opatrzył hasłem „Nie miłujmy słowem, ale czynem”, zaczerpniętym z 1 Listu św. Jana.

Poradnictwo specjalistyczne dla osób potrzebujących

Poradnictwo_2017Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na konsultacje indywidualne, które odbywają się w naszym Punkcie Pomocy Charytatywnej przy ul. Wólczańskiej 108 w Łodzi. Specjaliści dostępni podczas dyżurów to prawnik, psycholog, terapeuta uzależnień, pracownik socjalny, kurator zawodowy. Poradnictwo jest skierowane przede wszystkim do osób uzależnionych od alkoholu, członków rodzin osób z problemami używania narkotyków i zagrożonych uzależnieniem, osób bezdomnych, zagrożonych bezdomnością, wychodzących z bezdomności oraz innych osób potrzebujących wsparcia.

Piknik dla dzieci "Bądźmy razem" 2017

logoBądźmyrazemW czwartek, 8 czerwca 2017 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje piknik dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w VI Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”. Uzyskane w ramach biegu pieniądze w całości zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację 5 – letniej Ani, mieszkającej na terenie parafii św. Stanisława Biskupa w Bełchatowie, która urodziła się z dziecięcym porażeniem mózgowym.

Więcej aktualności »»

Uczynki Caritas- Więźniów pocieszać