WDPD 2017 - Paweł Płuska

Kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych

kurs_hospi9 stycznia 2018 roku,  o godzinie 18.00 rozpoczyna się kolejny kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych. Kurs jest organizowany przez Hospicjum domowe Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Wykłady będą odbywały się w siedzibie Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111 (I piętro, wejście od ul. Gdańskiej).

Boże Narodzenie 2017

ikona_240

Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię.

Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym. (Łk 1, 35)

Nie byłoby Świętej Nocy w Betlejem, gdyby nie pokorna postawa Maryi, Służebnicy Pańskiej. To Duch Święty uzdolnił Ją, by stała się bezinteresownym darem i przyniosła światu Zbawiciela.

Niech tajemnica Bożego Wcielenia otwiera na dary Ducha Świętego, by - jak Maryja - bezinteresownie służyć bliźnim.

Dyrekcja i pracownicy Caritas Archidiecezji Łódzkiej

Serce na gwiazdkę 2017

SNG2017_1_240Caritas Archidiecezji Łódzkiej po raz 15. organizuje akcję charytatywną dla dzieci "Serce na gwiazdkę". Do 23 grudnia 2017 roku, Caritas, za pośrednictwem Świętego Mikołaja i pomagających mu Aniołów, dostarczy prezenty bezpośrednio do domów ponad 600 dzieci z rodzin wielodzietnych i ubogich, w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Łasku, Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim, Zelowie, Kociszewie i Nowych Chrustach. Dodatkowo, w rozszerzonej po raz pierwszy w tym roku formule, gwiazdkowe prezenty otrzyma ponad 600 seniorów

XIII Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka_grudzień_2017_240W piątek i sobotę, 8 i 9 grudnia 2017 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, trzynastą, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 110 sklepach sieci m.in. Biedronka, Carrefour, Tesco, Polomarket, Mila, Lidl w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Dobroniu, Brzezinach, Zelowie, Rzgowie, Aleksandrowie Łódzkim, Zduńskiej Woli, Będkowie, Goleszach Dużych i Borowej.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2017

wdpd_ekum_2017_1W I Niedzielę Adwentu, 3 grudnia 2017 roku, po raz dwudziesty czwarty rozpocznie się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które w tym roku jest realizowane pod hasłem „Miłosierdzie jest jedno”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 100 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.