Pomóż odbudować dom w Tuszynie

Wakacje z Caritas

kolonie_2018„Polskie drogi” to temat przewodni kolonii organizowanych w 2018 roku przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej.   Pod tym hasłem zapraszamy dzieci i młodzież do wędrówki po Polsce. Każdego dnia zagoszczą w innym miejscu naszej ojczyzny, aby poznać jej historię, sławnych Polaków i najważniejsze wydarzenia z dziejów naszego państwa.

Rehabilitacja dla seniora

100na100_małyCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Rehabilitacja dla seniora” w ramach programu 100 projektów na 100 lecie Odzyskania Niepodległości Polski. Celem projektu jest poprawa stanu poprawa stanu psychofizycznego ok. 30 mieszkańców archidiecezji łódzkiej. Cel będzie realizowany poprzez indywidulane i grupowe działania fizjoterapeutyczne dostosowane do potrzeb i możliwości uczestników.

Dziewczynka w Oknie Życia w Pabianicach

okno życia 23102016W piątek, 6 lipca 2018 roku, w Oknie Życia w Pabianickim Centrum Medycznym, pojawiła się dziewczynka. Dziecko, według oceny personelu medycznego szpitala, urodziło się tydzień wcześniej. Dziewczynka była zadbana, ubrana, miała klamerkę na pępku i ślady po badaniach laboratoryjnych, jakie wykonuje się po urodzeniu dziecka. Zgodnie z procedurą, personel PCM poinformował o znalezionym w Oknie Życia dziecku sąd rodzinny i ośrodek pomocy rodzinie. Dziewczynka trafi do adopcji, jeśli rodzice dziecka w ciągu sześciu tygodni nie ujawnią się i nie zmienią decyzji.

Festyn dla dzieci "Bądźmy razem" 2018

logoBądźmyrazemWe wtorek, 5 czerwca 2018 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje festyn dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w VII Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”. Uzyskane w ramach biegu pieniądze w całości zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację 6-letniej Zosi z Łodzi, która urodziła się z dziecięcym porażeniem mózgowym.

Pomóż odbudować dom w Tuszynie

dom w tuszynie 1W nocy z 13 na 14 kwietnia w domu pana Tomka z Tuszyna rozległ się huk. Wyrwany ze snu, zobaczył sypiący się tynk oraz usłyszał płacz żony i dziecka. Czym prędzej wyprowadził ich z domu. Na zewnątrz byli już sąsiedzi, straż pożarna, pogotowie i policja. Z jednym ze strażaków, pan Tomek wrócił po 90-lenią babcię. W wyniku wybuchu butli z gazem dom został poważnie zniszczony, na tyle poważnie, że inspektorzy nadzoru budowlanego zdecydowali o jego rozbiórce. Rodzina pana Tomka w jednej chwili straciła dorobek całego życia, no i dach nad głową. Pan Tomek z żoną Joanną wychowują 2,5-letniego syna i spodziewają się kolejnego dziecka. W swoim domu w Tuszynie k/Łodzi mieszkali razem z babcią.