Aktualności.

„Tornister pełen uśmiechów” wyjechał na Białoruś

TPU_2021_BIałorus1 grudnia 2021 roku wyruszył transport wyprawek szkolnych zgromadzonych w parafiach archidiecezji łódzkiej w ramach charytatywnej akcji „Tornister pełen uśmiechu”. Księża z Caritas Diecezji Pińskiej odebrali artykuły szkolne dla 500 dzieci. Dzięki ofiarności mieszkańców regionu, Caritas Archidiecezji Łódzkiej przekazała białoruskim uczniom ponad 7 tysięcy różnych przyborów szkolnych o łącznej masie 733 kilogramów i wartości 55 tysięcy złotych. Z zebranych darów udało się przygotować 500 wyprawek szkolnych, w skład których weszły m.in.: tornister/plecak, zeszyty, blok rysunkowy, linijka, farby plakatowe, plastelina, nożyczki, kredki czy flamastry.

Pobyt świąteczny w Drzewocinach

bombkaOśrodek Rehabilitacyjno-Wypoczynkowy Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach zaprasza na Pobyt świąteczny w dniach 23 - 27 grudnia 2021 roku. Zapraszamy osoby samotne, małżeństwa i całe rodziny do wspólnego przeżycia Wigilii Bożego Narodzenia. Koszt 4-dniowego pobytu to 400 zł od osoby. W trakcie pobytu zapewniamy: pełne wyżywienie, zakwaterowanie oraz Wieczerzę Wigilijną z kolędowaniem, spotkanie ze św. Mikołajem, msza Pasterska i Świąteczna, codzienna msza święta, wspólne kolędowanie w dni świąteczne, spacery i wspólne rozmowy, wieczorki towarzyskie.

XX Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka żywności 2020W piątek i sobotę, 3 i 4 grudnia 2021 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, dwudziestą zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie archidiecezji łódzkiej zbiórka zostanie przeprowadzona w 60 sklepach sieci Biedronka, Lidl, Carrefour, Kaufland, Dino, POLOmarket i Intermarche, ale również mniejszych sieci handlowych i lokalnych placówkach w Łodzi, Piotrkowie Trybunalskim, Bełchatowie, Zgierzu, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim, Aleksandrowie Łódzkim, Ozorkowie, Koluszkach, Łasku, Ksawerowie, Rokicinach, Tuszynie, Moszczenicy i Konstantynowie Łódzkim. W zbiórkę zaangażuje się 250 wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, Biura Wolontariatu i Punktu Pomocy Charytatywnej Caritas.

Więcej aktualności »»

O pasji charytatywnej | abp Grzegorz Ryś