Aktualności.

Pomóżmy razem rodzinie p. Wojciecha

wojciech_kabza_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje zbiórkę środków na poprawienie warunków lokalowych i wsparcie socjalne pana Wojciecha z Łodzi, który wychowuje samotnie sześcioro dzieci. W opiece pomaga mu babcia. Młodsze dzieci chodzą do przedszkola, starsze do szkoły. Pan Wojciech pracuje na dwóch etatach, bierze także dyżury nocne. Rodzinie potrzebne jest jednak regularne wsparcie socjalne.

Pracownicy NGO z Ukrainy w Biurze Wolontariatu Caritas

Ukraina_09_2016W dniu 21 września w Biurze Wolontariatu Caritas odbyło się spotkanie z przedstawicielami organizacji pozarządowych i jednostek samorządu terytorialnego z Winnicy (Ukraina), którzy przebywają w Łodzi w ramach wizyty studyjnej. Pracownicy Biura Wolontariatu zaznajomili gości z działalnością Caritas w Polsce, szczególna uwagę poświęcono działaniom łódzkiej Caritas. Zaprezentowano również organizację wolontariatu, zasady współpracy z wolontariuszami i ich zakres działań. Goście z Ukrainy okazali się bardzo zainteresowani podejmowanymi tematami, wywiązała się żywa dyskusja.

Poradnictwo psychologiczne dla osób i rodzin osób dotkniętych chorobą nowotworową

12 września 2016 Caritas Archidiecezji Łodzkiej rozpoczyna realizację projektu „Udzielanie wsparcia psychologicznego dla pacjentów onkologicznych i dla ich rodzin”.  Zapraszamy osoby, które straciły kogoś bliskiego w wyniku choroby nowotworowej, rodziny osób chorych na nowotwór, a także pacjentów onkologicznych do skorzystania z bezpłatnego wsparcia psychologicznego. Wsparcie będzie miało charakter indywidualny i grupowy.

Więcej aktualności »»

VII Rajd SKC 2016 - ks. Sebastian Krawczyk