Aktualności.

Zostań wolontariuszem hospicyjnym - XXI edycja kursu

wolontariat hospicyjny 2017Hospicjum domowe Caritas Archidiecezji Łódzkiej informuje, że w styczniu rozpoczyna się kolejny kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych. Kolejne spotkania z możliwością zapisów we wtorki: 10, 17 i 24 stycznia 2017 roku, o godzinie 18.00, w siedzibie Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy mają ukończone 18 lat.

Rodzina Caritas Rodzinie syryjskiej

rodzina_rodzinie_240_2Wspólnota łódzkiej Caritas - pracownicy i wolontariusze - podjęli wyzwanie pomocy rodzinom syryjskim. W ramach programu Rodzina Rodzinie objęliśmy patronatem rodzinę Abdulnour Shafik Jayoghly. Przez kolejnych 6 miesięcy będziemy wspierać finansowo tę rodzinę kwotą 510 złotych. Abdulnour  Shafik  Jayoghly mieszka w Aleppo ze swoją żoną Josephine Hanną Madie. Oboje są w dramatycznej sytuacji. Są bardzo ubodzy, a wskutek zaostrzonych walk w Aleppo ich problemy się pogłębiają. Wzrost cen żywności sprawia, że realnie grozi im głód. Potrzebują wsparcia finansowego, aby móc kupić jedzenie, opłacić koszty związane z wynajmem mieszkania czy dostępem do prądu z prywatnych generatorów.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa

FEAD_2014_2020_500Caritas Archidiecezji Łódzkiej  realizuje Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Wsparcie mogą uzyskać podopieczni Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi na podstawie skierowania.

Więcej aktualności »»

Rodzina Rodzinie - pomóż rodzinom syryjskim