Aktualności.

Centrum Usług Społecznych - dziękujemy za głosy!

dziękujemy_BO_2014_1Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zagłosowali w dniach 20 - 28 września 2014 roku na popierany przez łódzką Caritas projekt Centrum Usług Społecznych. Słowa wdzięczności kierujemy do pracowników i wolontariuszy Caritas, opiekunów i członków Parafialinych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, Księży Proboszczów i Duszpasterzy łódzkich parafii, którzy pomagali, by projekt dedykowany potrzebującym pomocy łodzianom zyskał jak największą liczbę głosów. Dzięki Państwu udało się pozyskać 8216 głosów, co uplasowało projekt na 5. miejscu. Niestety nie znalazł się w grupie projektów objętych finansowaniem w ramach budżetu obywatelskiego. Dziękujemy, że mogliśmy na Was liczyć!

V Rajd wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas

5_rajd_skc_2014- Piąty rajd wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas uważam za otwarty - ogłosił - ku uciesze wszystkich - ks. Andrzej Partyka, dyrektor łódzkiej Caritas, w środę rano (15 października 2014), w ośrodku kolonijnym w Łasku-Kolumnie. Następnie wniesiono uroczyście ikonę krzyża, a klerycy Wyższego Seminarium Duchownego poprowadzili modlitwę. Klerycki zespół animował śpiew przez cały dzień w Kolumnie. Po słodkim śniadaniu trzystu młodych wolontariuszy Caritas z 26 Szkolnych Kół wyruszyło na dwie trasy rajdu po okolicznych lasach. Podczas wędrówki i punktów orientacyjnych poznawali życie i działalność św. Jana Pawła II.

Kościół w służbie ubogim 2014

kosciol_w_sluzbie_2014W dniu 16 października 2014 roku łódzkie organizacje kościelne zajmujące się ubogimi – Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi i Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości w Łodzi – po raz trzeci zorganizowały łódzkie obchody Dnia Walki z Ubóstwem pod hasłem „Kościół w służbie ubogim”. O godz. 12.00 w łódzkiej archikatedrze odprawiona została msza świętą dziękczynną za tych, którzy prowadzą dzieła miłosierdzia. Po liturgii nasze cztery organizacje przygotowały dla ubogich mieszkańców Łodzi ciepły posiłek  – 1800 porcji kapuśniaku, który wydany został na Placu Katedralnym.

Więcej aktualności »»

ks. Andrzej Partyka o papieskich kremówkach