Aktualności.

Kolonie letnie Caritas 2017

kolonie2017_1_OKCaritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza dzieci na kolonie letnie pod hasłem „W 14 dni dookoła świata”. Organizując kolonie letnie pod tym hasłem chcemy zaprosić dzieci i młodzież do wędrówki śladami Świętego Jana Pawła II. Zgodnie z tegorocznym hasłem duszpasterskim "Idźcie i głoście" każdego dnia będziemy "podróżować" w miejsca, które podczas swoich licznych podróży odwiedził Ojciec Święty. Łódzka Caritas jest organizatorem wypoczynku letniego od 27 lat.

BEZ RESZTY 2017

BR2017_gazeta_www_1Jaka jest prawda o ludziach bezdomnych? Kim są? O czym marzą? W jaki sposób Kościół wspiera rodzinę? Dlaczego Syryjczycy potrzebują naszej pomocy? Czemu Caritas prosi o 2 procent podatku? To tylko niektóre z tematów poruszanych w tegorocznym wydaniu gazety Bez Reszty. Wydawcą czasopisma jest Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W gazecie znajdziemy również m.in. najnowsze wieści z Caritas, informację o naszej platformie pomocowej DOBROMAT24.PL oraz zaproszenie na kolonie i turnusy rehabilitacyjne w Drzewocinach. Są też stałe rubryki - przepisy kulinarne i krzyżówka.

Caritas rozlicza PITy

bezpłatnie PIT 1Od początku lutego 2017 roku, każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2016 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. W tym roku, oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. W zeszłym roku z pomocy Caritas w rozliczeniu PIT skorzystało prawie 1600 podatników. Podobnie jak w ubiegłym roku, uruchomiliśmy 7 punktów na terenie Łodzi, gdzie można zgłosić się z dokumentami.

Więcej aktualności »»

Kardynał Tagle dla łódzkiej Caritas